reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Live Custom Domains: Google Apps zdarma?

16.4.2013, Radan Tuhý, návod
Microsoft Live Custom Domains: Google Apps zdarma?
Chcete mít e-mail na vlastní doméně zdarma? Vyzkoušejte Live Custom Domains od Microsoftu. Jedná se o plnohodnotnou alternativu Google Apps, ovšem s tím rozdílem, že za ně nemusíte platit. V dnešním článku se dozvíte vše potřebné.
Výhody vlastní domény asi nemusíme dlouze představovat. Základní možnosti je vytvořit si tímto způsobem adresu internetových stránek, dále lze např. definovat subdomény, které můžeme nasměrovat např. na naše domácí úložiště. Kromě toho můžeme doménu použít pro vytvoření pěkného e-mailu, např. ve tvaru jmeno@prijmeni.cz.

V dnešní době je navíc kladen čím dál větší důraz na cloudové služby. Uživatelé právem očekávají možnost přístupu ke své elektronické poště, kalendáři, poznámkám, uloženým datům a dalším informacím prakticky odkudkoli.





Kombinací obou dvou výše zmíněných oblastí je právě imaginární balíček v podobě cloudových služeb, které lze propojit s vlastní doménou. Jaké tedy vlastně máme možnosti?


Google Apps v bezplatné verzi již nelze registrovat


Google přišel s první beta verzí již před více než 6 lety. Po celou dobu bylo možné registrovat buď základní omezenou verzi zdarma, případně získat rozšířené parametry služeb (včetně technické podpory) výměnou za poplatek za každý aktuálně využívaný uživatelský účet.





Začátkem prosince loňského roku se ovšem situace změnila. Možnost registrace bezplatné verze byla pozastavena. V praxi to znamená, že aktuální uživatelé s bezplatnými účty mají možnost (alespoň zatím) využívat tyto služby ve své bezplatné podobě i nadále, ale registrace nových domén již není možné provádět, stejně jako není možné přejít z placené verze na bezplatnou.

Nabízí se tedy otázka, jaké možnosti máme nyní, pokud si zaregistrujeme novou doménu a rádi bychom měli na této vlastní doméně emailové účty, a to třeba v kombinaci s dalšími cloudovými službami, jako je např. (sdílený) kalendář, prostor pro dokumenty s možností jejich editace prostřednictvím webového prohlížeče, a další. Odpověď je jednoduchá: Microsoft Live Custom Domains.


Microsoft Live Custom Domains: Nový standard cloudu zdarma?


S ohledem na funkcionality a vlastnosti Google Apps je prakticky jediným srovnatelným produktem Microsoft Live Custom Domains. Jedná se taktéž o službu, která není zrovna novinkou, ale v poslední době prošla naprostá většina služeb Microsoftu poměrně viditelnými úpravami. Přesto zůstala bezplatná verze (na rozdíl od již zmíněné konkurence) zachována.





Bezplatná verze nabídne možnost registrace hned 50 uživatelů. To je navíc výrazně více, než měla konkurenční služba od Google před jejím zrušením. Díky posledním vylepšením, která jsou patrna zejména lepší ovladatelností a přehledností, se jedná také o zajímavý nástroj z uživatelského hlediska.

V dnešním článku si krok za krokem ukážeme, jak je možné si doménu u Microsoft Live Custom Domains zaregistrovat a nakonfigurovat, aby nám vše dobře fungovalo.
reklama