reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft má nového chatbota, o Hitlerovi už nechce slyšet

16.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft má nového chatbota, o Hitlerovi už nechce slyšet
První veřejný chatbot Microsoftu na sebe strhl pozornost poté, co firma poznala, že lidé na Internetu nemají daleko ke škodolibosti. Zakrátko si z chatbota totiž vychovali rasistu, takže Tay vydržela online jen několik hodin. Nyní je tu její nástupkyně Zo.
Microsoft dal veřejnosti k dispozici chatbota (nebo chatbotku?) Tay letos v březnu, ale kvůli nepředpokládanému vývoji její inteligence a převzatých názorů, které se z vřelých změnily v nenávistné, jej za pouhých 16 hodin deaktivovala. Od té doby jsme o něm neslyšeli, ale nyní už má Tay nástupkyni, a to Zo. Tu si mohou vyzkoušet obyvatelé Spojených států a dle Microsoftu jde o technologii založenou na starších verzích, jež byly představeny v Číně a Japonsku už v letech 2014 a 2015 jako Xiaoice a Rinna.




- vývoj Tay v kostce -


Zo je "sociální chatbot" k dispozici pro rozmlouvání na Kik Messenger, kde s ní můžeme komunikovat stejným způsobem jako s člověkem. Microsoft chce posléze Zo dostat také na jiné messengery jako Skype či Facebook Messenger. I Zo se bude učit přímo od lidí, aby dokázala odpovídat a komunikovat inteligentně a s předstíranými emocemi. Nyní má ale také funkce, které by měly zamezit tomu, aby se z ní stala "zlovolná mašina", neboť je jasné, že se o to mnozí lidé budou snažit.





Microsoft mluví o Zo jako o americké verzi Xiaoice, který má být dle jeho názoru v Číně velice populární. Používá jej na 40 milionů lidí a Harry Shum z AI divize Microsoftu věří, že podobní chatboti jsou zcela zásadní pro vytvoření průlomu v komunikaci lidí a strojů. Mluví o tom, že se tím tvoří svět, kde už lidé nebudou muset rozumět počítačům a kde to bude právě naopak. Každopádně jak ukazuje následující ukázka z komunikace se Zo, k tomu bude ještě dlouhá cesta (celá konverzace je zde)





Uvidíme, jak si američtí uživatelé vycvičí nového chatbota tentokrát.

Zdroj: Extremetech
reklama
reklama