reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nabízí 100 dolarů za přechod na W8.1

24.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Microsoft nabízí 100 dolarů za přechod na W8.1
Už dlouho se ví, že Microsoft se zanedlouho chystá ukončit podporu operačnímu systému Windows XP, což s sebou pro jeho uživatele nese jistá rizika. Firma chce uživatele motivovat k přechodu na nový systém, a to i finančně, což však platí jen pro USA a Kanadu.
Microsoft tak nezapomíná uživatelům systému Windows XP neustále připomínat, že jejich systém se za chvíli ocitne bez podpory, což znamená žádné aktualizace a záplaty na chyby v zabezpečení. Počítače s Windows XP tak zůstanou po 8. dubnu vydány napospas novým hrozbám, které zůstanou ze strany Microsoftu bez reakce.





Firma tak chce podpořit přechod na systém Windows 8.1, což jde ruku v ruce i s nákupem nového počítače, neboť lze předpokládat, že Windows XP uživatelé neprovozují na moderním hardwaru. Na svých stránkách informuje o třech benefitech, a to jednak úspoře 100 USD při koupi Surface 2 Pro nebo vybraných PC v hodnotě nad 599 USD, pak tu je 90 dní speciální podpory zdarma a nakonec služby firmy Laplink, která si vezme na starost přenos dat ze starého počítače na nový, a to pro uživatele také zdarma. Jak již bylo řečeno, tyto výhody bohužel platí pouze v autorizovaných obchodech Microsoftu v USA a Kanadě, a to do 15. června.

Windows XP jsou Microsoftem podporovány již 12 let, takže se dá říci, že již dva roky přesluhují. Stále jde ale o velmi rozšířený operační systém, který provozují firmy i domácnosti. Jejich popularita byla na vrcholu v roce 2007, kdy se jejich podíl na trhu vyšplhal na 76 procent. Nicméně ani dnes není jejich podíl na trhu zrovna malý. Některé zdroje zabývající se průzkumem trhu udávají něco málo přes 10 procent, ale častěji se dočteme o cca 30 procentech, což z Windows XP činí druhý neoblíbenější desktopový operační systém hned po Windows 7, zatímco Windows 8 má mít právě jen kolem 10 %.

Zanedlouho již tedy uvidíme, co se bude po ukončení tohoto stále velmi rozšířeného systému dít. Je celkem pochopitelné, že Microsoft se všelijak snaží uživatele přimět k přechodu na nový systém a pokud bude aspoň částí vyslyšen, mohlo by to znamenat i oživení trhu s PC, především AiO a notebooků či počítačů 2 v 1. O tom se zmiňují i zástupci firmy Hewlett-Packard, kteří již před rokem říkali, že konec éry systému Windows XP může pro prodeje PC udělat víc než nástup Windows 8.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama