reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nejspíš začne využívat protokol P2P pro distribuci Windows Update

16.3.2015, Tomáš Kuzin, aktualita
Microsoft nejspíš začne využívat protokol P2P pro distribuci Windows Update
Nové sestavení operačního systému Windows 10 (build 10036) nabídlo možnost stahovat updaty z více zdrojů prostřednictvím peer-to-peer sítí. To má přinést výrazné zrychlení procesu stahování aktualizací.
Doposud se aktualizace Windows Update stahovaly z jediného zdroje. Existují sice regionální servery Microsoftu, které obsahují kopie distribuovaných souborů, ale jakmile se vaše zařízení připojí k některému z update serverů, stáhne veškeré aktualizace z tohoto jediného zdroje.

Tento zavedený model by se brzy mohl změnit. Nejnovější sestavení Windows 10, konkrétně build 10036, implementuje možnost stahovat updaty pomocí peer-to-peer sítí. V nastavení Windows Update přibyla možnost „Get updates from more than one place“.

Na výběr má uživatel dvě možnosti. Jako zdroj aktualizací může využít buď kombinaci serverů Windows Update a počítačů ve své síti, nebo může přibrat i počítače z internetu.



Microsoft proklamuje, že zaškrtnutí této možnosti urychlí proces stahovaní. Zejména v některých případech by mohlo být zrychlení výrazné. Například ve firmách, kde nemají lokální repositář Windows Update a všechny počítače stahují aktualizace přes sdílené internetové připojení.

Otázkou však je zabezpečení, neboť se nabízí možnost podvržení a hlavně snadného šíření podvržené aktualizace.

Microsoft zatím oficiálně neoznámil využití protokolu P2P pro šíření updatů. Nejsou známě ani podrobnosti o použité P2P technologii, nicméně pravděpodobně se jedná o evoluci softwaru Pando Networks, který vychází z protokolu BitTorrent, neboť právě společnost Pando Networks Microsoft koupil v roce 2013.

Zmiňované sestavení 10036 není oficiální, uniklo na veřejnost v posledních dnech. Nicméně oficiální sestavení Windows 10 a s ním i oficiální informace můžeme očekávat již brzy.

Zdroj: Hexus
reklama