reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft, Nokia a Oracle si stěžují u Evropské komise na Google

12.4.2013, Jan Vítek, aktualita
Microsoft, Nokia a Oracle si stěžují u Evropské komise na Google
Skupina firem FairSearch vedená Microsoftem, Nokií a Oraclem podala stížnost u Evropské komise na Google a její populární operační systém pro mobilní zařízení - Android. Strategie firmy Google má dle podané stížnosti omezovat soutěživost,...
Skupina firem FairSearch vedená Microsoftem, Nokií a Oraclem podala stížnost u Evropské komise na Google a její populární operační systém pro mobilní zařízení - Android. Strategie firmy Google má dle podané stížnosti omezovat soutěživost, přičemž cílem Googlu tak má být dominance na mobilním trhu a ovládnutí mobilních datových přenosů a distribuce reklam.





Google však již mobilnímu trhu dominuje, neboť na konci předchozího roku mělo 70 % prodaných zařízení operační systém Android, alespoň dle Strategy Analytics. Dle eMarketer zase Google ještě více dominuje trhu s online reklamami, a to vše má dle stížnosti této firmě posloužit k tomu, aby odstavila konkurenci.

Android je přitom distribuován zdarma, ovšem výrobci telefonů, kteří chtějí do systému dát také téměř nezbytné doprovodné aplikace, jako jsou Maps, YouTube či Play, musí využít rovnou celou sadu mobilních aplikací. Těm se tak dostane výsadního postavení, a to i s ohledem na přenášená data. Zde můžeme vidět analogii k Internet Exploreru v operačních systémech firmy Microsoft. Tu Evropská komise donutila nabízet vedle svého i alternativní prohlížeče.

Ve stížnosti se konkrétně píše, že: "Google využívá svůj operační systém Android jako Trojského koně k tomu, aby oklamala své partnery, zmonopolizovala trh a přenosy mobilních dat." Ve skupině FairSearch, která stížnost podala, je celkem 17 firem a Evropská komise dle jejich zástupce prý již zvažuje, co v této věci podnikne. Dle FairSearch si zákazníci zaslouží, aby byla celá věc podrobně prozkoumána, což by mělo být vzhledem k již zaznamenaným případům nezákonného jednání Googlu jen k jejich prospěchu.

Zdroj: X-bit labs
reklama