reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft představil Xbox One, kompatibilní s Xbox 360 nebude

22.5.2013, Jan Vítek, aktualita
Microsoft představil Xbox One, kompatibilní s Xbox 360 nebude
Microsoft oficiálně uvedl na trh novou generaci konzole Xbox, která dostala prosté označení One. Již dříve se vynořily spekulace o tom, že by Xbox One mohla v sobě nést integrovaný hardware předchozí Xbox 360, ovšem to nakonec nedopadlo....
Microsoft oficiálně uvedl na trh novou generaci konzole Xbox, která dostala prosté označení One. Již dříve se vynořily spekulace o tom, že by Xbox One mohla v sobě nést integrovaný hardware předchozí Xbox 360, ovšem to nakonec nedopadlo. Dle Microsoftu jsou obě platformy velmi odlišné a Xbox One chce plně využít sílu moderních vícejádrových procesorů a také cloudu. Nicméně Microsoft jedním dechem dodává, že nekončí s podporou Xbox 360, pro níž budou dále vycházet nové tituly i v příštích letech.





Xbox One je založena na architektuře AMD Fusion a obsahuje speciálně navržený SoC složený z osmi nízkospotřebových procesorových jader Jaguar (čili x86), grafického jádra AMD Radeon HD s architekturou GCN a také s 8 GB paměti DDR3. Dále tato konzole nabídne 500GB pevný disk, mechaniku Blu-ray, rozhraní HDMI 1.4 s podporou až 3840 x 2160 a 7.1kanálovým audiem. Krom toho tu bude přepracovaný senzor Kinect s RGB kamerou o rozlišení 1920 x 1080, vylepšeným infračerveným senzorem a také hlasovým ovládáním.

Česká tisková zpráva se zabývá spíše novými funkcemi a také softwarovou výbavou. Patří sem také hlasové funkce, takže můžete vyslovit třeba příkaz Zapnout XBOX a ihned začít využívat nabízené služby, jako je třeba Televize na Xbox One, přičemž Microsoft slibuje, že přinese třeba živé vysílání herních klání, apod. Ti, kterým nestačí jen hrát, mohou lusknout prsty, díky čemuž se na obrazovce zobrazí více věcí najednou, třeba okno s hrou, vedle toho video nebo chat na Skype. Přepínání vstupů pro sledování televizoru či hraní her je přitom už minulostí.

Co se týče herních titulů vyvinutých exkluzivně pro Xbox One, pak se můžete těšit na závodní hru Forza Motorsport 5 od Turn 10 Studios, která využije i cloud, dále Call of Duty: Ghosts od Activision s Call of Duty Championship a EA Sports přinesou FIFA 14, Madden NFL 25, NBA LIVE 14 a EA Sports UFC.

Nakonec Microsoft zmínil novou generaci Xbox LIVE s možností ukládání dat do cloudu včetně osobního profilu. Mezi nové funkce patří Smart Match pro rychlé nalezení soupeřů pro online hraní a pak Microsoft slibuje umělou inteligenci, která se může naučit hrát podle vašeho stylu, díky čemuž si můžete vytvořit virtuálního avatara, který vás zastoupí. Alespoň tak jsem to pochopil z tiskové zprávy, kde řada informací vypadá jako postižena automatickým překladem, takže je přinejmenším těžko srozumitelná.

Zdroj: TZ Microsoft, X-bit labs
reklama