reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft přestává podporovat starší verze Internet Exploreru

12.8.2014, Radan Tuhý, aktualita
Microsoft přestává podporovat starší verze Internet Exploreru
Microsoft se rozhodl ukončit podporu starších verzí populárního prohlížeče Internet Explorer. Aby docházelo k bezpečnostním aktualizacím a záplatám, bude třeba mít nejnovější možnou verzi prohlížeče pro daný systém.
Vypadá to, že se Microsoft rozhodl bojovat proti používání zastaralých verzí svého vlastního prohlížeče Internet Explorer. V praxi to znamená, že od ledna 2016 získají bezpečnostní aktualizace a záplaty pouze ti uživatelé, kteří mají nainstalovanou nejnovější verzi prohlížeče pro svůj operační systém. Z toho plyne, že podporu ztratí všichni, kteří používají verzi Internet Explorer 8, přičemž dojde k omezení systémů, které budou získávat aktualizace pro verze 9 a 10.





Je to z toho důvodu, že např. k tomu, abychom mohli využívat nejnovější verzi prohlížeče (v tento okamžik Internet Explorer 11), potřebujeme mít alespoň systém Windows 7 a novější. Majitelé Windows Vista mohou aktualizovat maximálně na Internet Explorer 9, proto v tomto případě budou uživatelé podporu pro verzi 9 mít i nadále. Pokud bychom ale chtěli mít stejnou verzi prohlížeče na systému Windows 7, aktualizace nebudeme mít k dispozici.

Pro přehlednost uvádíme podporované verze prohlížeče vzhledem ke konkrétním verzím operačního systému Windows v následující tabulce.

Podobně je tomu u Windows Server 2008, kde je také maximální podporovaná verze Internet Explorer 9. Windows Server 2008 R2 spolu s Windows 7, 8, 8.1 a Windows Server 2012 R2 budou muset mít nainstalovanou verzi Internet Explorer 11. Výjimku tvoří systém Windows Server 2012, kde budou k dispozici aktualizace pro Internet Explorer 10.

Velmi podobné to bude v případě samotného operačního systému Windows 8, který nebyl aktualizován na nejnovější verzi 8.1. Microsoft plánuje podporovat Windows 8 pouze do ledna 2016, čili uživatelé, kteří po tomto datu nebudou mít upgradovaný systém na Windows 8.1, nebudou získávat vůbec žádné bezpečnostní aktualizace.

Microsoft své počínání v oblasti (ne)podpory svého vlastního internetového prohlížeče podkládá tvrzením, že jakmile budou uživatelé mít nejnovější a hlavně podobné verze prohlížeče, vývojáři budou mít lepší podmínky pro integraci inovativních prvků do webových stránek, které nejsou např. staršími verzemi Internet Exploreru podporovány.

Zajímavé je, že v tuto chvíli je prohlížeč Internet Explorer 8 prakticky nejpoužívanějším prohlížečem na světě. Podle společnosti Net Applications jej má nainstalovaný více jak pětina všech uživatelů počítačů. Zejména firmy mohou mít (a také velmi často mají) tento prohlížeč standardizovaný v rámci celého podniku, takže začíná přicházet pravá chvíle k tomu, aby IT oddělení zahájily plánování aktualizace prohlížeče.

Zdroj: InformationWeek
reklama