reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Productivity Score: jen přehled, nebo kladivo na zaměstnance?

27.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Productivity Score: jen přehled, nebo kladivo na zaměstnance?
Mnozí zaměstnanci se letos přesunuli domů, aby svým dílem pomohli "zploštit křivku", ovšem zaměstnavatelé leckdy zjistili, že mají jen omezené možnosti, jak kontrolovat jejich produktivitu. Do toho přišel Microsoft. 
Microsoft na konci října zveřejnil soubor nových nástrojů pro Microsoft 365, které nazval Microsoft Productivity Score. Reagoval tím právě na hromadný přesun zaměstnanců z kanceláří do jejich domovů, kde využívají právě i cloudové technologie Microsoftu. 
 
Na jeho blogu se přitom píše, že Microsoft Productivity Score pomůže vedoucím pracovníkům získat přehled nad zvyky zaměstnanců a jim samotným umožní získat takové návyky, které povedou k využití skutečného potenciálu nástrojů, s nimiž pracují. Už předem ale bylo jasné, že Microsoft vytvořil pro manažery prostředek, s jehož pomocí budou moci velice snadno porovnávat své podřízené, a to třeba právě i jen na základě výsledného procentuálního skóre. Záleží samozřejmě jen na tom, jakým způsobem se Microsoft Productivity Score využije, i když Jared Spataro (CVP, Microsoft 365) na daném blogu jasně uvedl, že tento nástroj nebyl vyvinut pro monitorování práce zaměstnanců, ale pro hledání nových cest a možností pro zlepšení. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Tato funkce je tak v provozu už měsíc, a manažeři tak získali první 28denní přehledy o produktivitě zaměstnanců, na jejichž práci dohlížejí. Data přitom mohou být anonymizována, ale to je pouze možnost, která není ani tou výchozí volbou. K dispozici jsou tak o každém konkrétním zaměstnanci informace o tom, jak moc se zapojil do skupinových konverzací, kolik e-mailů poslal nebo jak se podílel na vzniku společně tvořených dokumentů. Nicméně dle Spatara nejde o monitorování práce. 
 
David Heinemeier Hansson (tvůrce Ruby on Rails a spoluzakladatel Basecampu) si už vůbec nebere servítky, když říká, že Microsoft otevřel díru do pekla, a to zrovna v době, kdy si už pomalu budoval jméno nové a lepší společnosti. Dle něj jde tak o zdaleka nejinvazivnější prostředek pro monitorování práce zaměstnanců, jaký mainstream kdy poznal. 
 
Microsoft zase reaguje, že jeho Productivity Score je pouze volitelně k dispozici pro použití a že data o konkrétních uživatelích mohou být využita třeba v případě, kdy konkrétní člověk bude vyžadovat technickou podporu a pomoc od IT admina. 
 


reklama