reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft s AMD vyřešil problémy s výkonem Ryzenů pod Windows 11

22.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft s AMD vyřešil problémy s výkonem Ryzenů pod Windows 11
Procesory Ryzen firmy AMD by na Windows 11 měly už konečně fungovat bez výkonnostního handicapu, neboť k dispozici je již jednak záplata pro samotné Windows 11 a stejně tak nový Chipset Driver Software od AMD. 
Nedávno jsme se dozvěděli, že Microsoft s AMD si chystají opravy pro korektní běh Ryzenů pod Windows 11, které měly řešit jednak šnečí latenci paměti L3 cache, což způsobovalo zvláště pomalejší běh her a pak také nesprávně fungující CPPC2 pro volbu preferovaných jader, čili pro přiřazování jednovláknové zátěže těm jádrům, která jsou schopna dosáhnout nejvyšších taktů. 
 
Jak jsme se také dozvěděli, záplaty vypuštěné během posledního Patch Tuesday latenci L3 cache dokonce ještě zhoršily, ovšem to už byla téměř připravena oprava, se kterou přišel Microsoft, neboť jde o záplatu právě pro Windows 11. 
 
zdroj: TechPowerUp  
 
Rozdíl ukazuje srovnání výkonu v AIDA64, kde už můžeme vidět latenci L3 cache pod 10 ns a rovněž mnohem vyšší výkon s ohledem na zápis, čtení i kopírování dat. 
 
zdroj: TechPowerUp 
 
Čili problémy s L3 cache nám vyřeší prostě záplata, takže stačí využít funkci Windows Update a stáhnout si nejnovější aktualizaci, což můžeme i ručně. Není třeba se přitom obávat toho, že je tato aktualizace označena za Update Preview, nejde o žádnou betaverzi ale jednoduše o to, že se takto značí aktualizace nabízené ještě před řádným termínem v rámci Patch Tuesday. A zde skutečně není na co čekat, neboť se chystají testy nových Alder Lake-S, které budou vzhledem k podpoře hybridní architektury těchto procesorů probíhat hlavně ve Windows 11, takže je zapotřebí, aby tento systém pracoval co nejlépe právě i na konkurenčních Ryzenech. 
 
Co se týče volby preferovaných jader, tu zase řeší nový AMD Chipset Driver Software 3.10.08.506, který přichází s podporou Windows 10 i 11 na deskách pro starší i nové Ryzeny a Threadrippery. Pokud jde ale o kombinaci třeba Ryzenu 1. generace a Windows 11, pak ta nabízena pochopitelně není už jen kvůli tomu, že tyto procesory nejsou ve Windows 11 oficiálně podporovány. 


reklama