reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft se vyjádřil k otázce soukromí ve Windows 10

29.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft se vyjádřil k otázce soukromí ve Windows 10
Terry Myerson vedoucí v Microsoftu divizi Windows and Devices napsal na svém blogu článek Privacy and Windows 10. Vyjádřil se tak k otázce soukromí uživatelů v systému Windows 10, která je velmi živá.
Privacy and Windows 10 Terryho Myersona se tedy týká toho, jak Microsoft nakládá s osobními daty uživatelů systému Windows 10 a chce vyjasnit, jaká data tento systém může sbírat. A samozřejmě se také snaží připomenout, jak může být sběr osobních dat přínosný všem uživatelům tohoto systému. Myerson také nezapomíná ubezpečit, že jakákoliv získaná data jsou při přenosu zašifrována a posléze uložena v zabezpečených firemních úložištích.





Myerson podotkl, že Windows 10 byly navrženy s ohledem na dva principy. Jednak jde o sběr informací důležitých k postupnému vylepšování systému. A potom má být uživatel schopen určit to, jaké informace jeho systém sbírá.





Co se týče prvního principu, pak ten zahrnuje anonymní ID daného zařízení, jeho typ a data o spadnutých aplikacích, přičemž nic z toho nemá obsahovat informace, na jejichž základě by nás někdo mohl identifikovat. Myerson pak poskytl příklad, v němž šlo o selhávající ovladač grafického čipu, který na některých PC s Windows 10 způsoboval i restart. Díky sběru informací mohla být věc vyřešena aktualizovanými ovladači vydanými do 24 hodin a opětovným sběrem dat si Microsoft ověřil, že nové ovladače skutečně fungují. Podnikoví zákazníci přitom budou moci vypnout i sběr těchto dat (Microsoft mluví o telemetrii), a to poté, co v příštím roce přijde update systému.

Uživatelé se také obávají toho, co si o nás může zjišťovat Cortana, která má podobně jako jiné vyhledávací systémy používat informace o předchozím vyhledávání k tomu, aby mohla předvídat a být užitečnější. Sbírá tak informace třeba o lokacích, různé preference (třeba sportovní - oblíbené týmy) a samozřejmě i dříve zadaný text. Myerson k tomu dodává, že koncový uživatel může určit, zda tyto informace budou Microsoftu k dispozici a toto nastavení může kdykoliv změnit. U nás je to přitom poněkud předčasné řešit, neboť Cortana zatím v našem regionu nefunguje.

Pak je tu otázka dat využitelných pro inzerci, čili cílení reklamy. K tomu Myerson řekl, že "na rozdíl od jiných platforem a nehledě na to, jaké možnosti soukromí nastavíme, Windows 10 a ani jiný software Microsoftu neprohlíží obsah našich e-mailových či jiných zpráv a nezkoumá data, aby získal informace pro cílenou reklamu". ID využitelné pro takovou funkci můžeme snadno deaktivovat v obecném nastavení soukromí.

Zdroj: Terry Myerson - Microsoft
reklama