reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft si zaregistroval Windows 365, půjde do cloudu?

9.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft si zaregistroval Windows 365, půjde do cloudu?
Společnost Microsoft má v současné době problémy s nízkou prodejností svého nejnovějšího operačního systému Windows 8.x a neskrývá, že příště půjde především o prodej softwaru jako služby. Bude se to ale týkat i operačních systémů?
Dle všeho ano, neboť Microsoft si právě zaregistroval novou značku Windows 365 a my můžeme vidět jasnou analogii mezi ní a Office 365, což je online kancelářský balík. Pro ten tedy neplatí, že si jej lidé jednou pořídí a pak jej mohou používat libovolně dlouho (či po dobu poskytované podpory), ale jde o předplacenou službu, která tak Microsoftu zajišťuje stabilní příjmy dle počtu předplatitelů. Podobný model provozuje také Adobě se svým Creative Cloud, který firmě zajišťuje stabilní cash flow bez výrazných propadů či nárůstů. Bude se tedy Microsoft snažit o něco podobného i v případě operačního systému?





Microsoft se netají s tím, že se chce transformovat ve firmu poskytující služby, která se nebude spoléhat především na příjmy z prodeje licencí na svůj software. Můžeme se tedy ptát, zda se na nás řítí Windows, jejichž běh a funkce si budeme muset průběžně platit a které budou alespoň z části fungovat v cloudu. To je zatím otázka, která bude aktuální asi až poté, co nastoupí očekávaný systém Windows 10. V druhé polovině tohoto roku také Microsoft přijde s desktopovými Microsoft Office 2016, takže v nejbližší budoucnosti nás skutečně nečeká nic takového jako předplacený operační systém v cloudu.

Redmond tedy nejspíše má plány nabídnout předplatné týkající se Windows, ale zatím můžeme jen hádat, čeho by se mohlo týkat. Však v současné době se zdá, že Microsoft bude k našim peněženkám spíše milostivý, neboť plánuje poskytnout Windows 10 zdarma pro uživatele systémů Windows 7 a 8.1.

Pokud by systém skutečně fungoval v cloudu, pak by to znamenalo jisté výhody. Nehrozila by ztráta dat vlivem selhání uživatelova hardwaru, čili by takto odpadlo i zálohování do cloudu. Stejně tak by už nebylo nutné a ani možné provádět softwarové aktualizace. Nicméně uživatelé by se pak museli spoléhat na internetovou konektivitu a řada z nich také není nadšena, když svá data mají svěřovat někomu jinému a pokud jde o desítky gigabajtů až terabajty, cloud není v takovém případě nic praktického.

Zatím to vypadá, že Microsoft si prostě jen zaregistroval značku Windows 365 a sám zatím bude hledat cesty, jak ji využije. Jisté je jen to, že bude hledat nové cesty, jak s pomocí svých operačních systémů vydělávat peníze, což potvrdil už dříve Kevin Turner (COO).

Zdroj: Hexus.net
reklama