reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft spolupracuje s Miele, Fujitsu začalo pěstovat salát

14.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft spolupracuje s Miele, Fujitsu začalo pěstovat salát
Microsoft se spojil se společností Miele, kterou známe jako výrobce domácích spotřebičů. Z této spolupráce mají vzejít nová třída chytrých zařízení, která se zapojí do sítě Internetu věcí. Co se tedy na nás chystá?
Nová zpráva vzešla z probíhajícího Hannover Messe, kde oznámily spolupráci společnosti Microsoft a Miele, ale také Microsoft a Fujitsiu, které slíbilo, že vylepší svou výrobu a výrobní procesy pomocí zařízení IoT. Ta, jak už nějaký ten pátek víme, se totiž mají také zařadit do průmyslu, kde budou sloužit různým účelům, třeba ke sledování výrobních llinek. IoT se zde spojuje s IoS, čili Internet of Services, aby se staly základem pro menší továrny, jež se skrývají pod celkovým označením Industry 4.0.





Co se týče Miele, pak v jejím případě je účel nových technologií celkem zřejmý, však jde o firmu vyrábějící tzv. bílé spotřebiče. Nicméně Microsoft se soustředí především na oblast vaření a příslušných spotřebičů. Obě firmy již společně vytvořily webový portál, na němž uživatelé mohou sdílet své recepty. Tím to ale samozřejmě nekončí. Součástí budou také data, která si stáhneme do telefonu či tabletu a ten bude pomocí Microsoft Azure komunikovat třeba s troubou. Ta pak sama příslušně nastaví teplotu, čas, vlhkost (přidáním páry) a další případné "proměnné", aby pomohla vytvořit správný výsledek. Je tedy zřejmé, že takovou funkci využijí především ti, kteří s vařením (pečením, konfitováním, ...) nemají velké zkušenosti. Chytrá trouba ale může také provést svou diagnostiku a naplánovat své čisticí programy, které ale asi neproběhnou zcela automaticky (Microsoft mluví o prediktivní údržbě).





Microsoft pochopitelně pracuje i na dalších způsobech využití Internetu věcí a cloudových technologií, které nyní začínají prolínat z podnikového světa do toho spotřebního. Ovšem právě i implementace IoT do podniků a jejich továren se má nakonec odrazit i ve spotřebním světě. Fujitsu mluví o optimalizaci výroby, čili její zefektivnění, které má přinést lepší produkty s nižšími cenami. Firma k tomu využije svou Eco-Management Dashboard, platformu IoT/M2M (Machine to machine - komunikace strojů mezi sebou), cloudové služby Microsoftu a příslušné tablety s Windows, které jsou zase určeny manažerům, inženýrům a výzkumníkům.


Fujitsu nové technologie právě testuje v jedné ze svých továren na výrobu polovodičových čipů, kterou momentálně kvůli nadbytečné výrobní kapacitě nepotřebuje. Jenomže tato továrna neprodukuje čipy, ale něco zcela odlišného - hlávkový salát. Zástupci firmy ovšem říkají, že výrobní (či snad pěstební) proces využívá stejné techniky pro kontrolu kvality a zajištění efektivního provozu a jde o ideální testovací prostředí, kde se mohou vyzkoušet technologie Microsoftu, IoT a M2M. Však se také v továrně nepěstuje jen tak nějaký salát. Má totiž v sobě nízký obsah draslíku a je určen pro pacienty na dialýze.

Zdroj: Hexus.net

reklama