reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft testuje podvodní datová centra

3.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft testuje podvodní datová centra
Společnost Microsoft právě vyhodnocuje možnost nasazení podvodních datových center, který by mohla zákazníkům zajistit lepší služby s menším zpožděním při komunikaci a využít by mohla také specifik okolního prostředí.
Jde tedy především o datová centra určená pro nasazení pod mořskou hladinou, přičemž je dobře známé, že elektronika si se slanou vodou moc dobře nerozumí, ale výhody to dokáží vyvážit. Jde především o to, že moderní datová centra, respektive jejich provoz je náročný na chlazení, na což je tedy zapotřebí energie. Oceán může ale posloužit jako efektivní chladič, který je navíc zdarma. Microsoft navíc zvažuje, že by "mořské servery" nasadil společně s elektrárnami, které získávají energii díky moci přílivu a odlivu. Díky tomu odpadnou další náklady na provoz, ale na druhou stranu je jasné, že nasazení takového řešení je nákladné a vyžaduje to kvalitní správu a údržbu, neboť přílivová elektrárna se nedá pokládat za stabilní zdroj energie.





Mluvíme o konkrétním projektu Natick, který je založen na tom, že polovina lidské populace bydlí u mořského pobřeží do vzdálenosti 50 km, a právě moře je tak vhodné prostředí, kam umístit serverové farmy, jež budou blízko lidem. Díky tomu bude zajištěno jen krátké zpoždění při komunikaci s těmito servery a datovými centry, přičemž ony samy mohou být nasazeny ve velice krátké době, a to do tří měsíců. To je daleko kratší doba, než jaká je potřeba pro výstavbu klasického datového centra.





Microsoft již otestoval první prototyp, který pracoval po dobu 105 dní, a to prý bez jakýchkoliv problémů. Inženýři se tedy rozhodli, že když už server pracuje, tak by mohl být využit pro něco užitečného, takže jej zapojili do cloudového systému Microsoft Azure. Nyní společnost pracuje na novém systému, který bude třikrát větší a už využije turbíny přílivové elektrárny (či elektrárna na mořské vlny), které pro Microsoft vyrobí ještě nevybraná partnerská firma.


Vyvstávají ale již otázky, jaký vliv by se svým odpadním teplem měla na lokální ekosystém velká serverová farma, přičemž Microsoft uvádí, že jeho záměrem je vytvořit recyklovatelné systémy, které nebudou mít negativní dopad na životní prostředí.

Zdroj: Extremetech

reklama