reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft ukončuje podporu Internet Exploreru 8, 9 a 10

8.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft ukončuje podporu Internet Exploreru 8, 9 a 10
Už za několik dní bude ukončena podpora starších verzí prohlížeče Microsoft Internet Explorer, což se konkrétně týká verzí 8, 9 a 10. Podporována tak bude pouze poslední verze, Internet Explorer 11.
Starší verze Internet Exploreru tak přijdou o podporu již 12. ledna, tedy příští úterý. Znamená to konec bezpečnostních záplat, takže další nově zjištěné chyby v zabezpečení prohlížečů Internet Explorer 8, 9 a 10 nejspíše zůstanou ze strany Microsoftu bez odezvy, stejně jako problémy jiného druhu. Ještě před ukončením podpory ale tyto prohlížeče čeká poslední záplata, která také bude zahrnovat příslušné upozornění a nabídku na instalaci IE 11.





Znamená to tedy pro uživatele nějaký problém? Je třeba říci, že Internet Explorer 11 se objevil se systémem Windows 8.1, ovšem nyní jej mají možnost instalovat také uživatelé systému Windows 7 SP1. Smůlu pak mají uživatelé systému Windows Vista, kteří nemohou IE 11 instalovat (natož pak nový Edge), ovšem Microsoft v takovém případě bude nadále podporovat nejmodernější prohlížeč, který daný systém podporuje. Rozšířená podpora systému Vista přitom skončí v dubnu roku 2017, takže jde stále o aktuální systém, i když jeho podíl mezi všemi verzemi desktopových systémů Windows je mizivý. Pak je tu ovšem systém Windows XP se svým stále více než desetiprocentním podílem, ovšem podpora tohoto systému skončila již v roce 2014, takže už ani nemusíme řešit, zda existuje podpora pro jeho Internet Explorer 8, čili nejmodernější verze IE, kterou Windows XP mohou provozovat. A také to Microsoft již neřeší.

Co se týče podílů prohlížečů Internet Explorer 8, 9 a 10, ty mezi svým druhem dosud drží přes 40 procent a je zřejmé, že drtivá většina jejich uživatelů (dle odhadů nějakých 340 milionů lidí) má možnost přejít na nejnovější verzi 11, která již drží nadpoloviční podíl. Tuto možnost ale měli již dlouho, a tak je pravděpodobné, že mnoho z nich tak neučiní ani nyní a pak se jejich počítače stanou cílem útoků využívajících nově objevené díry v zabezpečení.

Konec starších Internet Explorerů ale bezpochyby uvítají vývojáři webových stránek a aplikací, kteří nebudou muset řešit kompatibilitu. Nyní tak zůstane pouze Internet Explorer 11 pro systémy Windows 7 a novější a ve Windows 10 máme ještě možnost využít nový Edge. Microsoft by byl přitom asi rád, kdyby jeho základna uživatelů začala využívat právě tento prohlížeč, ovšem situace tomu nenasvědčuje. Ve světě již Windows 10 běží na více než 200 milionech počítačů a pouze 37 milionů uživatelů má Edge jako výchozí prohlížeč.

Na závěr tu máme tabulku s přehledem verzí prohlížeče Internet Explorer, které budou i pro 12. lednu mít podporu Microsoftu:


Desktopový operační systém
Verze Internet Exploreru
Windows Vista SP2
Internet Explorer 9
Windows 7 SP1
Internet Explorer 11
Windows 8.1 Update
Internet Explorer 11
Serverové operační systémy
Verze Internet Exploreru
Windows Server 2008 SP2
Internet Explorer 9
Windows Server 2008 IA64 (Itanium)
Internet Explorer 9
Windows Server 2008 R2 SP1
Internet Explorer 11
Windows Server 2008 R2 IA64 (Itanium)
Internet Explorer 11
Windows Server 2012
Internet Explorer 10
Windows Server 2012 R2
Internet Explorer 11
Systémy Windows Embedded
Verze Internet Exploreru
Windows Embedded for Point of Service (WEPOS)
Internet Explorer 7
Windows Embedded Standard 2009 (WES09)
Internet Explorer 8
Windows Embedded POSReady 2009
Internet Explorer 8
Windows Embedded Standard 7
Internet Explorer 11
Windows Embedded POSReady 7
Internet Explorer 11
Windows Thin PC
Internet Explorer 8
Windows Embedded 8 Standard
Internet Explorer 10
Windows 8.1 Industry Update
Internet Explorer 11


Zdroj: Hexus.net
reklama