reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft upozorňuje na několik chyb po aktualizacích Windows 10

6.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft upozorňuje na několik chyb po aktualizacích Windows 10
Microsoft potvrdil, že po aktualizaci October 2020 Patch Tuesday mohou uživatelé narazit na problémy s updatem softwaru Office, neplatnými certifikáty nebo dokonce modrou smrtí. Problémy se ovšem objevují i po velkém jarním a podzimním updatu.
Aktualizace pro Windows 10 přidávají nové funkce, vylepšují zabezpečení a opravují chyby. Někdy se ovšem do počítačů dostanou i s nechtěným bonusem – chybami, které se vývojářům nepodařilo vychytat před zveřejněním aktualizace. Je prakticky nemožné odhadnout, jaké procento uživatelů se setkalo s problémy po nedávných aktualizacích, ale rozhodně nepůjde o velké číslo. Přesto byste měli být připraveni, že k nějakému problému může dojít. Vzhledem ke komplexnosti systému a různému hardwaru, na kterém běží, se nějaká ta největší či menší chyba objeví skoro po každé aktualizaci Windows 10.
 
 
Každý měsíc Microsoft v rámci Patch Tuesday vydá sadu záplat pro Windows 10. Po instalaci říjnové edice ovšem někteří narazili na problémy s balíkem Office 365. Při snaze o aktualizaci kancelářského softwaru, který je teď vzhledem k home office pro řadu uživatelů nezbytný, se mohli setkat s chybovou hláškou „Stažení souboru Office 365 se nezdařilo, chyba =”. David James z Microsoftu informaci potvrdil na svém Twitteru. Dotčeným uživatelům poradil, aby nejprve odinstalovali problematický balíček záplat Windows, aktualizovali Office a následně znovu nainstalovali October 2020 Patch Tuesday.
 
Zároveň ovšem Microsoft varuje, aby se uživatelé pokud možno vyhnuli instalaci této aktualizace přes USB, DVD či soubory ISO. V opačném případě by se totiž mohly objevit potíže s neplatným certifikátem. Zdá se, že se chyba týká pouze velmi omezeného počtu zařízení, která využívají Windows Server Update Services (WSUS) nebo jiné nástroje. V případě neplatného certifikátu se mohou objevit problémy s přístupem k některým funkcím, aplikacím, službám nebo webům.
 
Uvedená kumulativní aktualizace může na některých počítačích způsobit i další problémy, které zatím Microsoft nepotvrdil. Uživatelé kupříkladu hlásí, že Průzkumník souborů po aktualizaci padá nebo přestane reagovat. Někdy se mohou objevit i potíže s hlavním panelem (objevuje se a mizí) nebo centrem akcí (zůstává po otevření zcela prázdné). Výjimečně se mohou objevit také problémy s blikající nebo černou obrazovkou, ztrátou síťových paketů nebo nefunkční tiskárnou. Poslední jmenovaný lze prý snadno opravit odpojením tiskárny a opětovným připojením po restartu počítače.
 
 

Problémy po jarní i podzimní aktualizaci

 
Problémy ovšem může způsobit také October 2020 Update, který začal Microsoft distribuovat přibližně před dvěma týdny. Windows 10 20H2 totiž může uživatele nepříjemně překvapit modrou obrazovkou smrti (BSOD), která by měla být způsobena potížemi s kompatibilitou ovladačů. Microsoft měl společně s Intelem odhalit, že se týká některých disků NVMe SSD, a proto byla aktualizace pro dotčená zařízení pozastavena. Redmondský gigant také přiznal náhodné restarty, které se týkají funkcí Local Security Authority Process a MMC snap-in. Údajně se objevují především při pokusu o otevření stránky s přihlášením v aplikaci Nastavení.
 
Dvojice výše uvedených chyb ovšem nemusí souviset přímo s Windows 10 20H2. Stejný problém se totiž vyskytuje i na některých strojích s May 2020 Update. Od Windows 10 2004 také řada uživatelů hlásí nefunkční synchronizaci prohlížečů na jádru Chromium, tedy především Google Chrome a Microsoft Edge. Někdy může dojít i k resetování prohlížeče po opětovném otevření.
 
Zdroj: Windowslatest.com (1, 2, 3, 4)


reklama