reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft uvolňuje W10 ve vlnách, instalovat ale můžete již nyní

29.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft uvolňuje W10 ve vlnách, instalovat ale můžete již nyní
Windows 10 jsou tedy již hotové a jsou na trhu, a tak Microsoft už začal nabízet aktualizaci na tento systém uživatelům systémů Windows 7 a Windows 8.1. Nelze ale ji nabídnout ke stažení všem najednou, a tak jsou Windows 10 uvolňovány ve vlnách.
Microsoft k distribuci nového systému používá aplikaci Get Windows 10 (GWX), která nám v oznamovací oblasti straší už několik týdnů. V jejím rámci jsme si mohli zarezervovat svou kopii systému, ovšem nikde nebylo slíbeno, že ji budeme mít k dispozici hned dnes, tedy v den vypuštění systému na trh. Přednost mají třeba členové programu Windows Insider, kteří si již nyní mohou pomocí aplikace MediaCreationTool vytvořit vlastní bootovatelný disk či USB nebo si instalaci nechat uložit do souboru .iso.





Ostatní mohou počkat, až jim aplikace Get Windows 10 oznámí, že jejich upgrade je již připraven. V tu dobu by již měla mít stažena všechna potřebná data, aby mohla bez dalšího čekání a na pokyn uživatele ihned začít s aktualizací systému. Proces této aktualizace by měl proběhnout automaticky, tedy bez nutné intervence ze strany uživatele. Až po jejím provedení si provedeme základní nastavení systému, mezi něž bude bezpochyby patřit i možnost přihlásit se k účtu Microsoft.

Aplikace GWX vás tak může vyzvat každou chvíli k přechodu na Windows 10 a pokud jste si dosud svou kopii nezarezervovali, stále tak můžete učinit. Musíte ale počítat s tím, že si v tom případě počkáte, a to i několik týdnů nebo měsíců, nicméně to nevypadá, že by opravdu existovala striktně určená fronta uživatelů dle toho, v jaké době si rezervovali Windows 10. I ve stejných regionech existují rozdíly dle toho, jakou hardwarovou a softwarovou výbavou je dané PC obdařené, takže čím jednodušší počítač v tomto ohledu bude, tím dříve může očekávat dostupný update.





Nicméně, pokud se vám nechce čekat, měl by dle serveru wccftech.com fungovat jednoduchý trik, jak aktualizaci popohnat, respektive spustit ihned. Stačí jako administrátor otevřít příkazovou řádku a vepsat: wuauclt.exe /updatenow. V okně Windows Update by pak během několika minut mělo započít stahování nového systému. Doporučeno je ale mít před tímto krokem aktualizován původní systém.

Samotný Microsoft si pro distribuci nového systému rezervoval až 40Tb/s pásmo u klíčových datových serverů a už krátce po jeho vypuštění byly tyto servery značně vytíženy. Očekává se, že nejspíše padnou rekordy ve vytížení celosvětové sítě a není divu, když sám Microsoft se v posledních týdnech postaral, aby o možnosti bezplatné aktualizace věděl každý uživatel Windows 7 a 8.x.

Zdroj: techPowerUp
reklama