reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vydal nový build Windows 10 s Action Center

22.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Microsoft vydal nový build Windows 10 s Action Center
V nedávném článku jsme si vyzkoušeli první veřejně dostupný build systému Windows 10 Technical Preview, který byl označen jako Build 9841. Nyní přichází na řadu Build 9860 přinášející notifikační Action Center.
Windows 10 Technical Preview je tedy již k dispozici jako Build 9860, přičemž distribuován je nejdříve těm uživatelům, kteří jsou aktivní ve Windows Insider Program. Ti si mohou již zkontrolovat službu Windows Update, která by jim měla nabídnout aktualizaci, ovšem půjde v podstatě o kompletní obměnu systému, neboť je třeba stáhnout 2 až 2,74 GB dat, v závislosti na konfiguraci systému.





Popsat všechna vylepšení a opravy není možné, protože dle Microsoftu jich je téměř sedm tisíc. Nicméně nejviditelnější změnou bude implementace Action Center, které v odlišné podobě známe ze systému Windows Phone 8.1. V případě Windows 10 jde o malé okno Notifications, které se otevře v pravém dolním rohu obrazovky a pod hlavičkou různých aplikací se budou zobrazovat aktuální zprávy. Screenshot ukazuje upozornění aplikací Windows Store, Skype, Calendar a Outlook 2013.

Notifikační centrum nás tak dokáže upozornit na nově došlé IM nebo e-mailové zprávy, události z kalendáře nebo dokončené instalace či aktualizace aplikací pořízených ve Store. To pochopitelně nebude vše a můžeme očekávat, že v podstatě kterákoliv aplikace nás bude moci upozorňovat na různé události, do čehož ale snad budeme moci jako uživatelé systému zasahovat. Microsoft říká, že Action Center umožní vyčistit uživatelské rozhraní sjednocením zpráv do jednoho okna.

Nový build přináší i jednu novinku pro ty, kteří využívají více monitorů. Jde o možnost rychlého a snadného přesouvání oken s aplikacemi mezi monitory, k čemuž poslouží klávesová zkratka Shift + Win + šipka. Kosmetickou úpravou je pak přidaná animace při přepínání mezi desktopy, aby bylo samotné přepnutí očividné.

Microsoft také upozorňuje, že aktualizace potrvá déle než obvykle, což je tedy vzhledem k objemu stažených dat celkem jasné, a pak také upozorňuje, že po prvním startu nové verze si bude systém ještě provádět nějaké úpravy, takže nebude hned připraven a některé jeho součásti nemusí zpočátku fungovat.





S touto aktualizací také dostaneme možnost si zvolit, jakým způsobem budeme příště chtít provádět další aktualizace. Na výběr je Windows Insiders - Fast a Windows Insiders - Slow, přičemž diagram ukazuje, jaký je v tom rozdíl. Pokud si tedy vyberete Fast, budou aktualizace k dispozici hned, jak je schválí testeři v rámci celého Microsoftu a pokud si zvolíte Slow, musíte si počkat na validaci od skupiny Fast, ale výhodou bude, že nové aktualizace budou otestovány od daleko větší skupiny uživatelů.

Zdroj: Hexus.net
reklama