reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vylepší BSOD, přidá QR kód

13.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft vylepší BSOD, přidá QR kód
Microsoft se postupně snaží, aby neoblíbená, ale notoricky známá modrá obrazovka smrti byla celkově k uživatelům přívětivější. Po smutné smajlíkovi se tak dočkáme také QR kódu, ale k čemu nám bude?
Obrazovka modré smrti, čili BSOD (Blue Screen of Death) je známá již od dob Windows NT 3.1 a její náhlé zjevení znamená, že něco je opravdu špatně. Nevyhnutelně to znamená vypnutí či restart počítače, s čímž nelze nic dělat, protože nemáme jinou možnost, než se z vypsaného kódu zjistit, co se stalo.





Obrazovka smrti v moderní podobě ukazuje krátkou hlášku v TrueType písmě a několik řádků textu s podrobnějším popisem chyby i souborem, s nímž jsou problémy spojeny, tu máme jen dvě krátké věty a ještě kratší popis chyby. Ten může sdělit třeba jen to, že jeden z kriticky důležitých procesů selhal, z čehož se tedy moc nedozvíme, ale pak je tu také nově odkaz a QR kód.





Jak si můžete sami vyzkoušet díky přiloženému obrázku, tento QR kód nám pouze otevře vedlejší odkaz, v tomto případě windows.com/stopcode. Tam máme možnost snažit se identifikovat problém pomocí rozbalovacího menu, které ale není moc užitečné. Když si vybereme možnost, že BSOD se objevila prostě v průběhu práce na PC, nabídnou nám stránky jen dvě možnosti. Buď máme z počítače odpojit nový hardware, pokud jsme jej nedávno nainstalovali a pokud ne, máme zkusit vyhledat nové aktualizace systému. Podobně "užitečné" jsou i ostatní části nápovědy.

Ve využití QR kódu ale jistě tkví potenciál, pokud by Microsoft dokázal chyby lépe identifikovat a propojit s bohatou databází pro řešení vzniklých problémů. To by ale vyžadovalo poněkud sofistikovanější systém než prostou stránku s rozbalovacím menu a radami, které jsou velice obecné. Pro začátek by alespoň stačilo, kdyby namísto hlášky CRITICAL_PROCESS_DIED byla uvedena přímo konkrétní problémová úloha. Pod touto hláškou se totiž může ukrývat mnohé, například vadné ovladače, napadení virem, poškozený hard disk či selhávající RAM.

Je ale třeba také říci, že QR kód se zatím zobrazuje jen ve zkušebních sestaveních systému Windows 10 pro Insidery a my se s ním setkáme (tedy doufejme, že ne) asi až v nové velké aktualizaci systému plánované na léto.

Zdroj: The Verge
reklama