reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vyrobil solárně napájené štítky s displejem

25.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft vyrobil solárně napájené štítky s displejem
Microsoft Research se pochlubil prototypem solárně napájených štítků s jednoduchým e-ink displejem. Ty mohou zobrazit nejrůznější informace, které si stáhnou z webu či odjinud, a mohou tak sloužit namísto nalepovacích štítků.
Microsoft Research tak vyrobil zařízení, které nebude třeba po celou dobu jeho životnosti nabíjet či napájet z jiných zdrojů než z jejich vlastního solárního panýlku, takže se mluví o tzv. energeticky neutrálních zařízeních. Do toho pochopitelně nepočítáme energii, která byla nutná při jejich výrobě. Tyto štítky můžeme postavit, nalepit či jinak umístit kamkoliv, kde je alespoň trošku světla a nejlépe také tam, odkud budou moci s cílovým zařízením komunikovat pomocí svého rozhraní Bluetooth Low-Energy. Pochopitelně je také třeba myslet na to, že jejich displej e-ink bude postrádat stálé podsvícení, takže ve tmě si na něm stejně jako na papíru nic nepřečteme.





Na displeji se nám tak může ukázat informace o počtu došlých zpráv, aktuálním počasí nebo jiné upozornění. Prostě cokoliv, na co bude stačit jeho displej, který má zatím jen velice hrubé rozlišení (aktuálně celkově jen 132 pixelů), ale zatím jde pouze o prototyp. Jak ukazuje část obrázku, budoucí verze by měly mít daleko jemnější rozlišení a zatím bylo nutné použít hrubů kvůli udržování spotřeby na co nejnižší hladině.

Potřebný solární panel je umístěn na zadní straně, takže bude nutné ji nechat volně přístupnou světlu, ale tento panel může být ohebný, a ve výsledném zařízení tak může být umístěn i samostatně. Nebude zapotřebí, aby byl vystaven přímému slunečnímu světlu. Stejně jako staré kalkulačky pracující s malými solárními panýlky mu bude stačit nepřímé světlo, třeba jen od lampičky. A že jde o displej typu e-ink, nedostatek energie nezpůsobí jeho pohasnutí, ale jen nemožnost jeho aktualizace a komunikace přes bezdrátové rozhraní. Ta bude moci probíhat každou minutu, nebo třeba jen každou půlhodinu.

Údaje budeme moci aktualizovat z různých zařízení, třeba z PC nebo z chytrého telefonu, s nímž se štítek spáruje a pak bude moci využít jeho údaje, nebo jím zprostředkované informace z Internetu. To už pak bude záležet čistě na softwaru, co dokáže nabídnout. Budoucí verze by pak mohly využít částečně průsvitný přední displej, za nímž by byl schovaný solární panel, takže by nebylo třeba nechávat zadní stranu osvětlenou. Není ale zřejmé, zda právě na těchto prototypech vůbec kdy bude založen produkt určený k prodeji.

Zdroj: Hexus.net
reklama