reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vysvětluje, jak a proč vznikl Spartan a jeho jádro EdgeHTML

28.2.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft vysvětluje, jak a proč vznikl Spartan a jeho jádro EdgeHTML
Vývojář v blogu objasňuje, jak vznikal Spartan, proč nepoužili open source jádro Webkit a raději vytvořili vlastní EdgeHTML. Vývoj vlastního jádra pokládají za flexibilnější alternativu a také nechtějí přispívat k dominanci Webkitu (respektive Blinku).
Tým vývojářů z Redmondu předně usoudil, že vývoj vlastního jádra jim umožní jeho rychlejší změny a zlepšování v budoucnu. A dále prý nechtěli přispívat k příliš monokulturnímu webu. Webkit je totiž použit v prohlížeči Safari a jeho mutaci Blink používají prohlížeče Chrome a Opera. Z nejrozšířenějších prohlížečů zbývá už jen Mozilla s jádrem Gecko.

Takže Microsoft zkrátka dospěl k závěru, že kdyby použil (byť sebevíc osvědčené) jádro Webkit, svět prohlížečů by byl až příliš uniformní. A tyhle dva důvody dohromady převážily misku vah ve prospěch vlastního nového jádra EdgeHTML, který je vývojovou větví staršího jádra Trident.

Asi vás napadá, proč vlastně Microsoft nepokračoval v kontinuálním vývoji tradičního Internet Exploreru. Ten už je tu s námi dvacet let a docela za tu dobu nabobtnal a navíc sebou vleče podporu starých standardů, zatímco postupně přichází nové a nové. A ani architektura celého prohlížeče není zrovna moderní.


Spartan


Proto se vývojáři rozhodli začít nanovo a vytvořit úplně nový „lehounký“ browser podporující nejnovější standardy. A tak se zrodil Spartan založený na jádře EdgeHTML. Ale ani veterán Internet Explorer zatím definitivně nekončí.

Microsoft totiž myslí na své zákazníky z řad podniků a veřejné správy, z nichž mnozí mají řadu aplikací ušitých na míru právě tomuto prohlížeči. A přesně tyhle aplikace by nemusely bezproblémově fungovat v novém Spartanu. Takže kvůli zpětné kompatibilitě starý prohlížeč prozatím ve Windows 10 zůstane.

Teď si trochu zaspekulujeme – on by se Spartan, což je zatím jen kódové jméno, klidně mohl jmenovat třeba Internet Explorer XY (dosaďte si libovolné číslo větší než 11). A v systému by mohly být dvě verze. Jedna stará a zpětně kompatibilní a jedna nová. Ale dost možná chtěl Microsoft prostě jasně dát důraz na proběhlou změnu a také se zbavit určitých negativních asociací spojovaných se starým jménem.

Nové jméno – ať už nakonec bude jakékoli – jednoduše nejlépe signalizuje zásadní proměnu, která se s prohlížečem i jeho jádrem ve Windows 10 udála. A jak jste na tom s prohlížeči ve Windows vy? Používáte vůbec Internet Explorer? A počítáte se Spartanem, nebo se budete držet jiných prohlížečů?

Zdroj: Microsoft
reklama