reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vysvětluje: s univerzálním Skypem to bude trochu jinak

15.6.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft vysvětluje: s univerzálním Skypem to bude trochu jinak
V pátek jsme vás informovali, že Microsoft odstřelil moderní verzi Skypu ve Windows 8 a 8.1. Uvažovali jsme, jestli vznikne Skype v podobě univerzální aplikace. Mary Jo Foleyová se na to zeptala Agy Guzika z Microsoftu. Bude to trochu jinak.
Přestože společnost při uvedení Windows 8 označovala moderní verzi Skypu za preferovanou a přednostně rozvíjenou, tahle verze nikdy ani zdaleka nedosáhla obliby té desktopové a v červenci skončí. Současně se s uvedením Windows 10 spekulovalo, jestli vznikne univerzální aplikace (Windows App) Skype vhodná od mobilů po desktop i po veliký Surface Hub.

Něco nepříliš zřetelného naznačil minulý týden blog věnovaný Skypu a Mary Jo Foleyové ze ZDNetu to nedalo a zeptala se Agy Guzika, Senior Product Marketing Managera pro Skype. No a univerzální aplikace Skype nebude. Za to koncem roku přijdou univerzální aplikace Messaging (Zprávy), Phone (Telefon) a Video (Video). Ty budou separátně poskytovat příslušné části funkcionality Skypu.

Komu to nevyhovuje a chce jedinou aplikaci, může podle Guzika nadále využívat Skype pro desktop, který jednak už dostal podporu pro základní ovládání dotykem, jednak bude stále rozvíjen a podporován. Připadá vám to poněkud schizofrenní? Nejste sami. Na webu se tomu diví řada komentátorů dění v informačních technologiích.


Logo Skype


Možná, že to řešení zvolené Microsoftem dává smysl, záleží na tom, jak budou vypadat ony tři aplikace a jak dobře se s nimi bude pracovat. Určitě není rozumné předem shazovat něco, co jsme ještě ani neviděli. Podle Guzika chce společnost plně integrovat funkčnost Skypu s Windows 10 a zvolenou alternativu v podobě tří separátních univerzálních aplikací pokládá za nejlepší.

Ale na druhou stranu na jediný integrovaný Skype byly uživatelé zvyklí a docela by mě zajímalo, proč se v Redmondu (nejen v tomto případě) neřídí heslem zkušených údržbářů: „Nesahej na něco, co funguje.“ Na druhou stranu, proč to nezkusit odlišně, pokud si v Redmondu myslí, že to bude takhle lepší. Každopádně je teď všechno zase trochu jinak.

Pokud chcete zůstat na Windows 7, 8 či 8.1, můžete nadále používat jen a pouze desktopový Skype, který bude nadále vyvíjen a vylepšován. Pokud chcete upgradovat na desítky a jste spokojení s desktopovou verzí, nemusíte se bát, bude samozřejmě normálně fungovat.

Pokud budete chtít komunikovat na tabletu, phabletu, nebo mobilu, budete si muset zvyknout na separátní aplikace Messaging, Phone a Video. A také si ještě budete muset chvíli počkat. No, a pokud budete chtít používat tyhle tři aplikace na desktopu, bude to samozřejmě možné také.

A zajímavost na konec – podle Guzika prý Microsoft dokonce v případě zájmu uživatelů zváží přenos těch tří aplikací i na Android a iOS.

Zdroj: Neowin, ZDNet
reklama