reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

"Mikrosoftí smartfoun" Orange SPV: pomocník nebo ... ?

2.12.2002, Petr Hájek, článek
"Mikrosoftí smartfoun" Orange SPV: pomocník nebo ... ?
Pojďme se společně podívat, jak tento značně opěvovaný stroj vypadá z té temnější stránky. Řeč bude především o prvních zkušenostech uživatelů s chybami firmware a povíme si také o "zajímavé" developerské politice, která může úplně odepsat menší vývojáře.
Podle Simona Perryho má první microsoftí smartfoun Orange SPV se systémem Stinger některé naprosto nepochopitelné vlastnosti. SPV např. nevytáčí číslo z kontaktů, které jste dali vyhledat. To je přímo k neuvěření, obzvlášť když uvážíme, že právě toto byla jedna z vlastností, kterou se SPV prezentoval na trhu.

Firmu Orange autoři článku nebyli schopni zkontaktovat, takže její oficiální vyjádření je zatím neznámé. Simon popisuje proceduru takto: "K volání je třeba zadat jméno v menu, při zadávání se T9 snaží jméno doplnit na známý kontakt z Outlooku, vyberete správný kontakt, dáte "dial" - a nic, tón indikující nedosažitelné číslo." Na podpoře se dozvěděl, že "o tom problému volání z kontaktů vědí", což je vzhledem k tomu, že první, co uživatel udělá, je právě synchronizace s adresářem, mírně řečeno "neobvyklé". Buglist naleznete na fóru MoDaCo SmartPhone.

Pokud se bug netýká konkrétní sítě, měl by někdo velice rychle sjednat nápravu.

V konferenci na adrese What Mobile? jsou některé další nepříjemné věci ze Simonovy recenze SPV potvrzeny i ostatními uživateli, uvádíme jen některé z bugů: pomalá reakční doba, pocit "medového" ovládání, jeden uživatel dokonce tvrdí, že vypnutí pípání při stisku tlačítek práci zrychlí (?!) a i např. při focení se SPV občas chová divně - proč je třeba nutné začít psát MMS zprávu, když chci něco vyfotit? Někdy dokonce vydá "cvakavý" fotící zvuk, ale vyfotí až a o několik sekund později.

Další šílenost, která patrně podřízne krk slepici, která ještě nesnesla ani jedno zlaté vejce - ohledně vývojové politiky to má společnost Microsoft také opravdu rafinovaně vymyšlené - pouze certifikovaný vývojář (bratru 600 USD za software) má totiž šanci něco napsat. Nikoho už potom asi nepřekvapí, že Orange zmrzačila FW tak, aby spouštěl pouze certifikovaný soft. Moc se mi nezdá, že by tahle politika nějak výrazně přitahovala programátory free softu.

MS si tak opět zcela zbytečně kazí reputaci, počet aplikací s volným Development Kitem by byl minimálně 3-4x větší a jen softwarová základna by prodala další tisíce strojů navíc. MS sice nabízí do konce 30. ledna "slevu" 300 USD, ale to na věci nic nemění - pokud nechcete na svém softu vydělat a programujete pro zábavu, těžko to toho budete vrážet 10 000 Kč - a po lednu se stejně bude platit plná taxa.

Pokud je z výše uvedeného byť jen desetina pravda, je zneklidňující, že při obrovitosti a historickém dopadu, jaký má uvedení prvního (a ostře sledovaného...) "mikrosoftího" smartfounu na světě na trh nevěnovali tvůrci dostatečnou pozornost testování, odlaďování a bezchybné funkčnosti. Názor vývojářské komunity asi taky nikoho nezajímal...

Tak co, stále se na něj tak těšíte... ?
reklama