reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ministerstvo spravedlnosti USA zajistilo 3,6 mld. USD v ukradeném kryptu

10.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Ministerstvo spravedlnosti USA zajistilo 3,6 mld. USD v ukradeném kryptu
Americké Ministerstvo spravedlnosti (US Department of Justice (DOJ)) se pochlubilo svým úspěchem, a sice zajištěním kryptoměn v celkové hodnotě 3,6 miliardy dolarů. S tím souvisí i zatknutí jistého manželského páru. 
Jedná se o případ, který má kořeny v roce 2016, kdy byla hacknuta burza Bitfinex. Jedná se tu konkrétně o ukradený Bitcoin v celkové hodnotě 4,5 miliardy dolarů, přičemž Ministerstvo spravedlnosti dokázalo zajistit část těchto prostředků v hodnotě 3,6 miliardy dolarů. 
 
 
Zároveň s tím byl na Manhattanu zadržen jistý manželský pár, který se dle obvinění pokoušel vyprat celkem 119 754 bitcoinů, které mají aktuálně hodnotu už kolem 5,4 miliardy dolarů. 
 
Lisa O. Monaco, zástupkyně generálního prokurátora, k tomu uvedla, že toto zatčení a zajištění 3,6 miliard dolarů v BTC ukazuje zločincům, že kryptoměny nejsou pro zákon nedosažitelné. V tomto případě se jistý Ilya Lichtenstein se svou manželkou Heather Morgan (využívali i další jména) snažili pomocí všemožných transakcí zakrýt stopy po ukradených bitcoinech, ovšem vyšetřovatelé dokázali tok peněz sledovat. 
 
Heather Morgan se pokoušela zaujmout i jako rapperka, mírně řečeno neúspěšná rapperka
 
Dle Ministerstva spravedlnosti k tomu manželský pár využíval řadu vymyšlených identit, s jejichž pomocí si zřizoval online účty, dále využíval specializované aplikace pro automatizování transakcí, různé online burzy včetně těch, které operují na darknetu a využity byly i různé konverze Bitcoinu do dalších kryptoměn a zpět. To vše mělo zakrýt původ více než stovky tisíc Bitcoinů. 
 
Samotná burza Bitfinex dle svých slov spolupracovala s autoritami, jimž poděkovala za tvrdou práci a samotné DoJ vzkázalo, že v ní bude pokračovat ve snaze objasnit další případy. 
reklama