reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mirai si z IoT zařízení zkusil udělat těžební nástroje pro Bitcoiny

12.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Mirai si z IoT zařízení zkusil udělat těžební nástroje pro Bitcoiny
Nechvalně známý botnet Mirai, který má za sebou mimo jiné také masové útoky v Německu či Libérii, se nyní zaměřil na chytrá zařízení v síti IoT. Z nich si tvoří celou armádu pomocníků, kteří by teoreticky mohli těžit Bitcoiny.
Kvůli botnetu Mirai tak mohou naše zařízení spadající do kategorie IoT (Internet of Things) sloužit někomu jinému k obohacení, aniž bychom o tom nějak věděli. Nicméně my za to zaplatíme především zvýšenou spotřebou i provozem na síti, ale především je pak zřejmé, že naše domácí síť podlehla útoku zvenčí a vyvstávají další otázky ohledně bezpečnosti.





Těžba Bitcoinů se postupem času prudce rozvíjela a měnila. Před nějakými sedmi lety se prováděla prostě pomocí procesorů, ale pak lidé objevili sílu grafických čipů, a to především AMD Radeon série HD 5000. GPU ale byla populární i dlouho poté v době generace Radeon R9, kteréžto karty bývaly pro těžbu hojně využívané, což na několik měsíců přineslo jejich nedostatek na trhu a zvyšující se ceny. Ovšem i tato doba už je za námi, neboť nastoupily specializované ASIC, jejichž výkonu a efektivitě nemohou víceúčelová GPU konkurovat. Nějnověji je tu tak Mirai, který těžbu Bitcoinů ale přenesl už přímo do kyberzločinné sféry.

Tuto událost zachytila iniciativa IBM X-Force, která ukázala náhlý vzrůst aktivity specifické varianty Mirai, jež slouží pro těžbu Bitcoinů a zaměřuje se na linuxová zařízení, na nichž běží BusyBox. Ten má spuštěný Telnet a právě na ten se zaměří útok malwaru Mirai s využitím hrubé síly, a to konkrétně slovníkovým zkoušením hesel. Právě Telnet pak poslouží jako brána pro útočníky, kteří napadnou dané IoT zařízení, takže to může být třeba i router, VoIP telefon, televizor a jiná.

Dle X-Force tak mohlo jít o pokus o zapřáhnutí i desítek tisíc napadnutých zařízení za účelem vydělávání peněz pomocí těžby Bitcoinů, což v principu může fungovat, ale v praxi prý moc ne. Vysvětlení je zřejmé. Výkon výpočetní techniky v ledničce, chytrém zámku u dvěří či žárovce není zrovna závratný a pro dané účely se prostě nehodí. Nikdo ale neříká, že měl Mirai skutečně posloužit k takovému účelu a spíše si někdo jen chtěl vyzkoušet, zda by to bylo možné, čemuž napovídá i náhlý pokles aktivity po 25. březnu.

Zdroj: Extremetech
reklama