reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mladý 19letý hacker se dostal do 25 Tesel ve 13 různých státech

13.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Mladý 19letý hacker se dostal do 25 Tesel ve 13 různých státech
Mladý 19letý hacker a bezpečnostní výzkumník David Colombo dokázal převzít kontrolu nad více než 25 Teslami ve 13 různých zemích. Na dálku může např. otevřít dveře, okna nebo zapnout hlasitou hudbu.
Moderní auta jsou spíše počítači na kolech, a tak není divu, že se hackeři pokouší do nich nabourat. Někteří s postranními úmysly, někteří naopak chtějí pomoci v odhalení bezpečnostních chyb. Sem patří i 19letý etický hacker David Colombo. Ten tvrdí, že se naboural do více než 25 vozů Tesla ve 13 různých zemích a může na dálku otevírat dveře, okna, nastartovat vůz (rozuměj umožnit jízdu, kdyby někdo seděl na místě řidiče) nebo deaktivovat bezpečnostní systémy vozu (Sentry Mode) a zjistit přesnou polohu vozu. Může také pustit nahlas rádio, což považuje nebezpečné, pokud by to udělal během jízdy (zejména ve vysokých rychlostech). Auta nemůže na dálku řídit, ale mohl by k ním přijít, odemknout si je a odjet.
 
Tesla Model S
ilustrační foto, autor: harry_nl, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr
 
Colombo nezveřejnil více detailů o hacku a tvrdí, že nejde o chybu v softwaru Tesly nebo její infrastruktuře. A zde se to už trochu více zamotává. Mladý hacker říká, že jde o chybu uživatelů, což by spíše napovídalo spíše tomu, že se dostal k jejich přihlašovacím údajům do aplikace k vozu nebo něco podobného. Na druhou stranu problém už řeší se samotnou Teslou a byl mu rezervován i kód CVE. Bude zajímavé sledovat další vývoj a zjistit, o jaký problém a na čí straně se vlastně jedná.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama