reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní grafika potvrdila nastupující sérii Radeon RX 500

4.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Mobilní grafika potvrdila nastupující sérii Radeon RX 500
Na světlo světa unikly některé specifikace notebooku Lenovo Y520, z nichž je jasně patrné, že AMD by už brzy mělo oznámit grafické čipy Radeon RX 500. Ty by měly využít jak generaci Polaris, tak zbrusu novou Vega.
Popisek k notebooku Lenovo Y520 uvádí, že ten bude vybaven buď grafickými čipy NVIDIA GeForce GTX 1050 a 1050 Ti, jež byly na CES 2017 oficiálně představeny, anebo čipem AMD RX 560M. Potvrzuje se tak, že Radeon Technologies Group si chystá novou sérii grafických čipů Radeon RX 500 a pokud jeden z nich Lenovo dává po boku karet GTX 1050 a 1050 Ti, mělo by to znamenat, že přijdou na trh v blízké době.





Můžeme se také opět podívat na nový systém označování grafických karet Radeon, kde označení RX má znamenat výkon alespoň 1,5 TFLOPS a paměťovou propustnost 100 GB/s (pro slabší je vyhrazeno označení bez RX). To sedí, neboť nejslabší RX 460 má 1,95 TFLOPS a 112 GB/s, což bohatě stačí na méně náročné hry jako World of Tanks, LOL či DOTA2. První číslo v trojčíselném označení pak značí generaci, druhé výkonnostní skupinu a třetí pak případnou revizi, kde 0 je první a 5 druhá. AMD ale aspoň mezi mobilními kartami skočilo rovnou na 5. generaci.





Je možné, že AMD také představí alespoň některé modely Radeonů RX 500 na CES 2017 a nyní existuje pár možností, jak by to s nimi mohlo být. Konkrétní Radeon RX 560M by mohl být pouze přeznačený starší čip, nebo by mohlo a rozhodně mělo jít o novější Polaris. Přeznačení bychom se už velice divili, neboť mobilní řada Radeonů (RX) 400 je tvořena, pokud je mi známo, jen starými 28nm čipy a nové jsou pouze dva: Radeon RX 480M s Polaris 11 a jistý nejmenovaný model s Polaris 10. Jenže ty se oficiálně ještě ani nedostaly na trh. A takto to vypadá, že se na něj už ani nedostanou, když nepočítáme Radeon Pro 460 exkluzivně pro Macbooky.


A pak je tu ještě možnost, že je všechno úplně jinak. To uvidíme až po vyjádření samotného AMD, které mezitím opět vystavilo počítač s procesorem Ryzen a GPU Vega, na němž běží Star Wars Battlefront v rozlišení 4K při uzamčených 60 FPS na kvalitu Ultra a FXAA High. AMD by tak už konečně mělo prozradit něco konkrétního a CES 2017 je to pravé místo a čas.

Zdroj: VideoCardz

reklama