reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní Intel Arc Alchemist s 512 EU se ukázal v Geekbench

7.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Mobilní Intel Arc Alchemist s 512 EU se ukázal v Geekbench
Intel si na začátek příštího roku chystá své první herní grafické karty od dob i740 a prvních velice nesmělých pokusů v podobě karet DG1. Očekáváme generaci Arc Alchemist s výbavou až 512 EU. 
Intel Arc Alchemist byly už oficiálně ohlášeny na první kvartál roku 2022, takže půjde bezpochyby o velké téma pro CES 2022. Tento veletrh tak bude asi celkově z hlediska nového PC hardwaru velice zajímavý, neboť můžeme počítat i s novými GeForce SUPER a dále snad i se 6nm refreshem Radeonů a se Zen 3+. Zaručeno to ale samozřejmě nemáme. 
 
 
Nyní se můžeme podívat na test mobilní verze Alchymisty na platformě založené na procesoru Tiger Lake, konkrétně na výkonném Core i7-11800H. Zatím nelze dělat žádné závěry ohledně výkonu, neboť výsledné produkty mohou nastoupit na trh až přibližně za půl roku, takže je čeká ještě delší vývoj, a tak jde spíše o zajímavost. 
 
Vedle informace o grafice Xe s 512 jádry EU se také dozvídáme o taktu až 1800 MHz, který (pokud byl detekován správně) není na mobilní grafiku vůbec špatný, ostatně takové mobilní Ampere končí na 1740 MHz. A mimochodem, správně bychom už neměli mluvit o jádrech Intel EU (Execution Unit), ale o Xe-Core, jak byly nedávno Intelem nově označeny. V česky psaných zprávách nám snad projde prosté označení Xe jádra. 
 
 
Pokud jde o výkon v testu Geekbench, pak v něm samozřejmě nejde o grafiku, ale o OpenCL, kde mobilní Xe s 512 Xe jádry nabízí vyšší výkon než dříve testované DG2-256 (18482 bodů) i DG2-128 (16243 bodů), ale oproti konkurenci je to stále bída, neboť skóre nestačí ani na RX 570 a GTX 1650. Z grafického hlediska má přitom nejvýkonnější Alchymista útočit na mnohem silnější karty a dle fám půjde o ekvivalent GeForce RTX 3070. 
 
 
Intel sám se zatím zdá být velice jistý úspěchem své první opravdové generace samostatných grafických karet a ten snad nebude pramenit především z toho, že v dnešní době se dá na trhu s GPU prodat téměř cokoliv. Ostatně tu nezáleží pouze na samotném výkonu, ale i na spotřebě (zvláště u mobilních verzí) a hlavně na tom, jak kvalitní ovladače Intel přichystá.


reklama