reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Model 01: revoluce v psaní na klávesnici?

24.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Model 01: revoluce v psaní na klávesnici?
Keyboardio přišlo s klávesnicí, která může znamenat průlom v psaní textu. Nabídne LED podsvícení, speciální tvar pro každou klávesu nebo netypické rozmístění kláves na dvou kusech dřeva vyrobeného z javoru.
Keyboardio se v roce 2012 rozhodlo, že postaví pořádnou klávesnici. Nejdříve šlo o malý projekt, který měl trvat možná měsíc, ale celé to přerostlo v několikaletý výzkum a testování, aby vznikla klávesnice, se kterou je radost psát. A tak je nyní na Kickstarteru start-up s tímto modelem klávesnice.

"Trávíme dny psaním na klávesnici, někdy i noci a klávesnice je to, jak si procvičujeme naše řemeslo," píše se na stránkách projektu, proč chtějí stvořit pořádnou klávesnici, "někdy stačí, aby byla jen malinko pohodlnější, a najednou se píše o mnoho lépe. Někdy i o trošku lepší design nás učiní šťastnějšími a produktivnějšími."





Teď se jejich sen konečně plní, a to po více než dvou a půl letech, které pro Keyboardio znamenaly tvrdou práci s 3D modelingem nebo 3D tiskem. Také za tu dobu postavili spoustu prototypů, než přišli na ten správný.

"Model 01 je nejlepší klávesnice, jakou jsme mohli vyrobit, není jako ostatní klávesnice. Na naše se skládá z dvou bloků masivního javoru, na kterých je radost nechat spočinout ruce. Design každé z kláves je speciální, aby navedla vaši ruku na správné místo na klávesnici. Výsledkem všeho je klávesnice, na které je potěšení psát ve dne i v noci."

Výrobce se nejdříve pokoušel o výrobu klávesnice z tradičního plastu nebo z kovu, ale podle nich "to prostě nebylo to správné", takže se nakonec rozhodli vyrobit klávesnici ze dřeva. To pro Keyboardio znamenalo velký problém: "Každá klávesnice musí vyrobena samostatně a spousta výrobců s námi nechtělo ani mluvit, protože nepoužíváme plast. Ale stálo to za to!"





Při vývoji byla důležitá otázka rozložení kláves, což je naprosto klíčové. Podle výrobců není QWERTY (QWERTZ) rozložení kláves navrženo pro lidi. Bohužel museli základy z tohoto rozložení kláves převzít, protože jinak by mohl být projekt odsouzen k zániku dříve, než by si spustil. To ale neznamená, že designéři klávesnici podstatně nezměnili. Ale klávesnice zvládne i další rozložení jako Dvorak, Colemak nebo Workman.

Rozmístění kláves ve sloupcích je uděláno tak, aby byly klávesy lépe dosažitelné rukou. Rozdělení klávesnice na dvě části napomáhá, aby zápěstí byla v přirozenější pozici. Kapitola sama o sobě je o nové klávese, které dali výrobci jméno "dlaňová klávesa". Je to speciální funkční tlačítko. Tlačítko se nachází pod palcem a umí zajímavé věci.

V první řadě promění klávesy H, J, K a L v šipky (v klasickém módu se šipky nenacházejí), dále promění čísla v "F" klávesy, "1" se změní v "F1" a dále. Nakonec dokáže proměnit W, A, S, D v přesnou myš a potom se pod funkčními funkcemi objevují různé znaky nebo tlačítka.





Dvě části klávesnice se dají spojit pomocí malé destičky, která se bude dodávat ve více provedeních, abyste si mohli zvolit, pod jakým úhlem u sebe obě části budou držet. Když se podíváme na spodek klávesnice, výrobce ještě nerozhodl o designu nožiček, ale i ty budou nastavitelné a flexibilní.

Další vlastnost, která může na klávesnici vrhnout pozitivní světlo, je systém nezávislých RGB LEDek pod každou klávesou. To znamená, že každý klávesa si může zářit po svém, respektive podle přání uživatele, všechny jsou plně nastavitelné. Dokonce jsou dostupné chytré funkce, které například umožní, aby vám klávesnice předala zprávu díky "vyblikávání" pod klávesami.





Použita jsou tichá, mechanická tlačítka, což znamená, že při stisku ucítíte mechanické kliknutí. Byla vybrána s velkou pečlivostí, aby byl stisk plynulý a tichý.

A jak se vůbec projektu na Kickstarteru daří? Původní cíl, 120 000 dolarů, byl překonán skoro třikrát, již se vybralo více než 320 000 dolarů a do konce vybírání zbývá ještě 21 dní. A co můžete dostat, pokud přispějete?

Již od jednoho dolaru dostanete zdrojový kód, za 23 dolarů dostanete šroubovák. Model 01 získáte až za 299 dolarů, což v přepočtu znamená 7 200 Kč. To je poměrně hodně, pokud byste chtěli ušetřit, můžete si pořídit dva Modely 01 za 549 dolarů.

Specifikace:
  • Rozměry: 230x360x25 mm
  • Váha: 1,3 kg
  • Klávesy: 64 černých kláves
  • Životnost: 50 milionů úhozů
  • Rozhraní: USB
  • Kompatibilita: OS X, Linux, Windows, Android, iOS
  • Spotřeba: 30-500 mAh
Zdroj: Kickstarter.com
reklama