reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Monoblok od EKWB: luxusní chlazení desky MSI

21.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Monoblok od EKWB: luxusní chlazení desky MSI
Známý výrobce vodních chladičů a příslušných komponent EKWB si připravil svůj první monoblok pro základní desku MSI, který bude chladit jak procesor, tak MOSFETy. A půjde pochopitelně o procesor z generace Skylake.
Od EKWB to není první monoblok pro základní desku, ovšem doposud si tato firma připravovala jen modely pro značku Asus. Nyní jde o první monoblok pro desku od MSI, a to konkrétně model Z170A Gaming M7, pro niž je tedy určen EK-FB Z170G. A zároveň jde o první takový produkt určený pro procesory Skylake. Ovšem společnost EKWB už před řadou let nabízela své "Full Board Water Blocks", čili vodní bloky pokrývající na desce MOSFETy a čipovou sadu, která se u desek s X58 ještě skládala ze dvou čipů, northbridge a southbridge a oproti takovým je EK-FB Z170G je jen takový trochu rozšířený procesorový blok.





Nový monoblok od EKWB tedy bude sloužit k chlazení jak procesoru, tak MOSFETů, což tedy znamená, že musí mít přesné rozměry vyhovující konkrétní základní desce. A i když bychom asi našli ještě nějaký jiný model desky, na nějž by EK-FB Z170G mohl po úpravě pasovat, je zřejmé, že jeho nevýhoda je právě ve spojení s konkrétním modelem desky, s níž bude spjata i jeho životnost. Nezáleží totiž pouze na správném umístění a velikosti styčných ploch pro MOSFETy, ale také na rozmístění závitů, s jejichž pomocí blok k desce přišroubujeme. Těch je v tomto případě dohromady osm, pokud počítáme i se čtyřmi kolem procesorového socketu.





Co se týče designu, ten je upraven především pro kvalitní chlazení procesoru a vychází z firemního modelu EK-Supremacy EVO, přičemž jedna fitinka ústí právě nad procesorem a druhá je blíže MOSFETům. Když se ale podíváme na celkové provedení bloku naplněného červenou tekutinou, je zřejmé, že chladicí médium nemůže efektivně proudit ve všech částech bloku. Jenomže MOSFETy stejně nepotřebují tak dobré chlazení a bude bohatě stačit, že na nich bude sedět kus kovu, který konec konců bude sám o sobě chlazen velmi dobře.





EK-FB Z170G Monoblock si budeme moci jako obvykle vybrat v několika podobách, a to jako poniklovaný, nebo čistě měděný a pak tu bude i černý neprůhledný kryt nebo čirý akrylový, na němž dobře uvidíme, jak bude chladicí médium uvnitř proudit. Za jeden kus pak dáme 137 eur.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama