reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Moon Express dostal jako první povolení pro cestu na Měsíc

4.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Moon Express dostal jako první povolení pro cestu na Měsíc
Moon Express je dalším soukromým podnikem, který chce dobývat vesmír a nyní jako první takový získal od vlády Spojených států povolení pro cestu na Měsíc. Byl přitom velice blízko tomu, aby jeho žádost byla zamítnuta.
Společnost Moon Express by tak měla být jedním z prvních soukromých subjektů, který se dostane z blízkosti Země a nižších oběžných drah až k Měsíci, na nejž hodlá vyslat přistávací modul. K tomu nyní Moon Express získal povolení vlády Spojených států a dle názvu společnosti to vypadá, že je tak blízko svému konečnému cíli, a to i proto, že chce letět už v příštím roce. Proč chce ale soukromá firma něco takového dělat a co z toho bude mít?





Pro komerční vesmírné mise nemá vláda USA zatím připravenu žádnou legislativu, která by je řešila a regulovala, a tak samotná Moon Express navrhla pravidla, jimiž se bude řídit a dle nichž budou orgány na ni dohlížet. Vypadalo to, že firma své povolení nedostane, ale nakonec po setkání se zástupci Federální letecké správy, Bílého domu a Ministerstva zahraničí bylo povolení uděleno.

Dosud mohly soukromé firmy poskytovat své služby maximálně pro dopravu materiálu na nižší orbitu, a to pod dozorem NASA a nyní se tak jedna z nich poprvé může podívat dále do vesmíru. Už brzy by ji ale měla dohonit přinejmenším SpaceX, která chce už v roce 2018 vyslat raketu na Mars a Bigelow Aerospace zase plánuje na 2020 vynesení prvního vesmírného hotelu.





Moon Express má důvod vyslat raketu s přistávacím modulem MX-1 na Měsíc také kvůli soutěži Google Lunar X Prize, do které se zapsal v roce 2012 a nyní je ze všech 16 soutěžících neblíže svému cíli. Využít chce k tomu raketu Electron, kterou vyrábí startupová firma Rocket Lab. MX-1 bude muset na povrchu Měsíce urazit alespoň půl kilometru a vyslat na Zemi video a obrázky ve vysokém rozlišení. Díky tomu může získat první cenu, a to 20 milionů dolarů. Tuto částku ale může Moon Expressu ještě uzmout tým SpaceIL, který má také kontrakt na cestu v roce 2017, a to právě s firmou SpaceX.

Ovšem společnost Moon Express nemá jen cíl v oněch 20 milionech dolarů. Ve skutečnosti je to pro ni spíše podružná záležitost na cestě k opravdovému cíli, a to spustit těžbu kovů a vzácných prvků. V příštím roce chce dokázat, že je schopna na Měsíc dostat potřebná zařízení a pak budou následovat další cesty, přičemž v roce 2020 už chce Moon Express dostat zpět na Zemi sebraný materiál. Dříve přitom nebylo jasné, zda si nějaká firma bude moci ponechat materiál přivezený z vesmíru, ovšem prezident Obama v minulém roce v novém zákoně stvrdil, že to bude možné, ale pod dohledem Federální letecké správy. Ta totiž musí zajistit, aby soukromé společnosti neporušovaly mezinárodní dohody, a to především Smlouvu o kosmickém prostoru, kterou podepsalo 104 zemí včetně ČR.





Jak bylo ale už řečeno, legislativa se teprve připravuje a zástupci Moon Express vůbec nevěří tomu, že by byla v příštím roce připravena. Problémy se týkají především samotného nákladu, který by mohl kontaminovat jiné světy, nebo naopak představovat riziko pro Zemi. To je naštěstí vzhledem k nehostinnosti Měsíce pro misi Moon Express snadno vyřešitelná otázka, ale je jasné, že jistá pravidla a principy se musí zavést. Zatím ale bude stačit dočasná dohoda mezi firmou a úřady, která se konec konců může stát základem pro budoucí pravidla. Staví na ní totiž návrh zákona Space Renaissance Act, který chce dát Federální letecké správě prostředky pro dohled nad aktivitami soukromých firem ve vesmírnu.

Nyní je důležité to, že firma Moon Express má povolení pro cestu na Měsíc, a tak se můžeme těšit, že snad už příští rok budeme sledovat, jak se jí to vyvede.

Zdroj: The Verge
reklama