reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla Firefox 48 konečně dostane multiprocessing

10.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Mozilla Firefox 48 konečně dostane multiprocessing
Téměř před sedmi lety Mozilla oznámila, že chce představit novou verzi svého prohlížeče, která by byla schopna využít vícejádrových procesorů. Nyní to vypadá, že verze Firefox 48 už takovou věc konečně nabídne.
Mozille to tedy trvalo, respektive ještě bude trvat poněkud déle než jiným vývojářům předních webových prohlížečů pro Windows. Multiprocessing nabízí již Internet Explorer, pochopitelně také Edge nebo Chrome a Opera. Mozilla se ale chystá začít s multiprocessingem jen pomalu. Jak sama říká, její Electrolysis (e10s) bude k dispozici jen skupině vybraných betatesterů společně s Firefox 48. Pokud ti neshledají problém, začne se tato funkce rozšiřovat, aby byla nakonec v rámci Firefox 48 k dispozici pro veřejnost, což by mělo ideálně trvat nějakých 6 týdnů.





Firma si vybrala označení elektrolýza proto, že i zde jde o rozklad, ale ne chemický, ale procesní, a to na UI a obsahové procesy. Toto oddělení znamená, že pokud nějaká webová stránka zahltí procesor až tak, že přestane reagovat, nemělo by to znamenat, že přestanou reagovat také taby a tlačítka v samotném prohlížeči, takže bychom měli být schopni takovou stránku snadno zavřít.

Pro Firefox jde tak o velkou změnu a dle Mozilly o tu vůbec největší v historii prohlížeče. Firma chce také časem dostat e10s do veškerých verzí prohlížeče Firefox a rovněž nechce zanedbat bezpečnost, přičemž zde využije jako obvykle sandboxing. Ten procesům omezuje přístup ke zdrojům počítače, takže ty mohou přistupovat pouze do vybraných složek a mají třeba také velmi omezené možnosti pro komunikaci přes síť. Znamená to také, že jeden tab nemůže zahltit celý systém. Stejnou techniku využívá i Edge od Microsoftu nebo Chrome od Googlu.





Odvrácenou stranou tohoto přístupu je náročnost na operační paměť, kterou si zabere každý vytvořený proces odpovídající každému tabu. Pro to byl kritizován především prohlížeč Chrome, který je schopen schramstnout gigabajty jako nic. Mozilla ale nebude podporovat multiprocessing hned ve stejné podobě jako jiné prohlížeče. Prozatím to budou pouze dva procesy, jeden pro UI a druhý pro všechny taby. Proces pro každý tab bude následovat až někdy později a není jasné, kdy toho chce Mozilla dosáhnout.

Co se týče aktuálního podílu prohlížeče na trhu, ten je nyní na úrovni zkombinovaného Internet Exploreru s novým Edge, zatímco Chrome stále bezpečně vede. Takové umístění nevypadá špatně, ale pro Firefox to znamená postupný a pozvolný pokles podílu, neboť ještě v roce 2014 to bylo kolem 20 procent.

Zdroj: Extremetech
reklama