reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla Firefox zavádí podobný systém doplňků jako Chrome a Opera

22.8.2015, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla Firefox zavádí podobný systém doplňků jako Chrome a Opera
Další verze internetového prohlížeče už nebudou kompatibilní se stávajícími doplňky. Mozilla hodlá postupně zrušit podporu XPCOM a XUL a přejít na nové WebExtensions, což má zajistit lepší bezpečnost i snazší vývoj doplňků pro více prohlížečů.
Nabídka doplňků byla vždy silnou stránkou internetového prohlížeče Mozilla Firefox. Po mnoha letech je ale stávající situace neudržitelná a struktura doplňků začíná způsobovat hodně problémů. Prvním je třeba to, že mohou sahat hluboko do funkcí Firefoxu a přináší tak bezpečnostní riziko. I jejich správa je tak složitější. Proto budou nové verze postaveny na doplňcích WebExtension API postavené na JavaScriptu. Ty budou z velké části kompatibilní s těmi z Chrome nebo Opery a vývojáři tak budou moci snáze vyvíjet software pro všechny prohlížeče najednou. Architektura bude více modulární, na druhou stranu je možné, že některé doplňky na novém API nebudou moci nabídnout původní funkčnost.


Mozilla Firefox logo


Nový systém se nazývá Electrolysis a bude právě zajišťovat separátní proces pro samotný Firefox a další procesy pro jeho rozšíření. WebExtensions budou tedy s Electrolysis pracovat naprosto bez problémů, pro starší doplňky bude k dispozici CPOW (Cross Process Object Wrapper), což ale bude jen dočasné řešení. Electrolysis je už k dispozici ve vývojové verzi Firefoxu 42 z 11. srpna. Finální verze Electrolysis se objeví 15. prosince ve Firefoxu 43, půl roku na to by měla být ukončena podpora CPOW.

Další změnou, kterou jste si již asi všimli, je vyžadování digitálního podpisu doplňků. Od verze Firefox 40 se upozorňuje na přítomnost nepodepsaných rozšíření. Firefox 41 nepodepsané doplňky zakáže, ale bude možné je uživatelsky aktivovat. Firefox 42 pak nepodepsaná rozšíření neumožní nainstalovat a používat (to půjde pouze ve vývojářské verzi).

Zdroj: mozilla.org
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama