reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI B150M a H110M GRENADE: levné herní desky

22.7.2016, Jan Vítek, aktualita
MSI B150M a H110M GRENADE: levné herní desky
Společnost MSI se rozhodla dodat na trh nové základní desky formátu Micro ATX, které nesou společné označení GRENADE. Má jít zcela nepřekvapivě o herní desky, které nás mají dle výrobce zaujmout především svou lácí.
Samotná společnost MSI má však v označení desek B150M GRENADE a H110M GRENADE zmatek, neboť na jejích stránkách je najdeme s označením GRENADA, ačkoliv přiložené fotografie jasně ukazují GRENADE. Podívejme se ale raději na to, co nám nabídnou. Samotný výrobce vyzdvihuje především Audio Boost, GAMING LAN, Turbo M.2 s propustností až 32 Gb/s Gen3 x4 na desce B150 a USB 3.1 Gen1 Type-C. Jde tak o původní rozhraní USB 3.0 na portu typu C. MSI totiž jako jedna z mála firem akceptovala nové nesmyslné označování 5Gb/s USB 3.0 jako USB 3.1 Gen1 a 10Gb/s USB 3.1 jako USB 3.1 Gen2.





Obě desky vypadají na první pohled zcela stejně, a tak je zřejmé, že se budou lišit především použitým čipsetem. Dle hlavních specifikací je jediný další rozdíl mezi nimi to, že H110M GRENADE nabízí navíc také header pro sériový port, což dnes není nic, co by mělo velký vliv na rozhodování při koupi, ale z detailních specifikací vyčteme, že ten je i u druhé desky. Platí ale to, že B150M GRENADE díky svému čipsetu umožní na port M.2 připojit SSD se čtyřmi linkami PCI Express 3.0 a ne s PCI Express 2.0. Čili pokud neplánujete využít výkonné SSD s takovým rozhraním, nemá žádný smysl kupovat B150M GRENADE, která jistě bude o něco dražší.





MSI nás dále informuje, že obě desky jsou vybaveny LED umístěnými na zadní straně, které zajistí "střídmé osvětlení". Je to jen další ukázka toho, jak výrobci desek v této době už nevědí, co by mohli ještě zkusit. Jinak tu máme základní výbavu dvou slotů DDR4, jednoho PCI Express 3.0 x16 plus dvou PCI Express 3.0 x1, pro úložná zařízení tu jsou vedle slotu M.2 také čtyři SATA 6 Gbps, pak celkem čtyři USB 3.0 (dle MSI tedy USB 3.1 Gen1), šest USB 2.0, audio zajistí kodek Realtek ALC887 (MSI Audio Boost) a síť zase široce používaný Intel I219-V s MSI GAMING LAN & LAN Protect.

Veškeré specifikace najdete na stránkách MSI (viz odkazy nahoře) a co se týče cen, B150M GRENADE se bude prodávat za cca 2100 Kč s daní a za 1950 Kč.

Zdroj: TZ MSI
reklama