reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI M.2 Heat Shield dle testů spíše zvyšuje teplotu SSD

31.1.2017, Jan Vítek, aktualita
MSI M.2 Heat Shield dle testů spíše zvyšuje teplotu SSD
Výrobci základních desek se vždy zoufale snaží vymyslet něco nového, co ostatní nemají a čím by mohli zaujmout zákazníky. MSI má v nabídce M.2 Heat Shield, chladič pro moderní SSD, který však dle Gamer's Nexus nepracuje, jak má.
MSI už 29. listopadu předchozího roku odhalilo své speciální chladiče pro M.2 SSD a mluví konkrétně o M.2 Heat Shield, který je určen pro moderní a výkonná SSD pro rozhraní PCI Express 3.0 x4. Ta se prý mohou vlivem přehřívání zpomalovat (jde o tzv. thermal throttling známý třeba z procesorů), čímž přicházíme o jejich výkon, což firma prezentovala ve svých materiálech.





Mluví přitom až o 40 % vyšším výkonu, kterého dosáhneme díky chlazení, což už je samo o sobě podezřelé, neboť to by se dané SSD muselo opravdu hodně přehřívat. A ještě podezřelejší je, že by to měl vyřešit daný Heat Shield, což je pouze kovový kryt podlepený teplovodivou podložkou, který se připlácne na SSD. Důvěru ostatně nevzbuzuje ani to, že MSI v materiálech označuje evidentní Samsung SSD 960 PRO jako zařízení s paměťmi Intel Optane, i když to už je na celé věci vedlejší.





MSI mělo svá tvrzení založit na datech z testů serveru Tom's Hardware, který zkoušel výkon SSD Plextor M8PeGN s chladičem a bez něj a právě na základě tohoto testu mluví o navýšení výkonu o 40 procent. Ovšem tyto testy se týkaly chladiče firmy Plextor a ne toho od MSI, což je v materiálech prezentováno zavádějícím způsobem a že nejde o MSI M.2 Heat Shield, toho si lze z dané části prezentace všimnout jen na popisku "With own thin heatsink".


Gamer's Nexus se také pozastavuje nad tvrzením firmy MSI, že M.2 Heat Shield dokáže plnit dvě funkce, a sice chránit SSD před okolním teplem a zároveň odvádět jeho vlastní teplo pryč. Dalo by se říci, že to bude buď jedno, anebo druhé a provedené testy s HyperX Predator ukazují, že zařízení funguje spíše jako izolace. V daných testech se M.2 Heat Shield nedotýkal přímo SSD, takže spíše překážel tomu, aby mohl okolo proudící vzduch dané SSD ochlazovat. Čili dle autora testu nejde o to, že by takový koncept nemohl fungovat, ale o to, že chladič je špatně provedený.

Zdroj: Gamer's Nexus

reklama