reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Night Elf: levná a stylová herní deska

18.9.2015, Jan Vítek, aktualita
MSI Night Elf: levná a stylová herní deska
Od společnosti MSI přichází na trh deska B150M Night Elf formátu Micro ATX, která sází především na design a zařadí se mezi levnější modely. Podíváme se ale také na ještě menší model Z170I Gaming Pro AC, jenž slibuje bohatou výbavu.
Tématem jsou tedy nové desky Z170I Gaming Pro AC a B150M Night Elf, které jsou obě určeny pro herní sestavy, ovšem jinak toho moc společného nemají. Levnější bude bezpochyby model B150M Night Elf vybavený čipovou sadou Intel B150, paticí LGA 1151 pro procesory Skylake a sloty pro čtyři moduly DDR4 DIMM. V jejich případě má vyšší výkon a také stabilitu zajistit DDR4 Boost, což mají být na desce graficky zvýrazněné spoje mezi procesorem a paměťovými sloty, které mají být zcela izolovány od ostatních okruhů. Na desce najdeme i další dvě novinky moderních desek pro Skylake: plechem posílený slot PCI Express x16 a přídavné podsvícení pomocí LED na spodní hraně desky. V obou případech tedy nejde o nic zásadního, co by nám u základní desky mohlo chybět.





Tato deska je ještě vybavena zvukem Audio Boost 3 s osmi kanály a neuvedeným DAC a gigabitový Ethernet je řešen čipem Intel I219. Na této desce najdeme ještě šest portů SATA 6 Gbps, ale žádný SATA Express nebo M.2. Sloty PCI Express 3.0 x16 tu jsou dva, ale pouze první je napojen na procesor, takže druhý obsluhuje čipová sada. Zbývají pak dva PCI Express 3.0 x1. Portů USB 3.0 a 2.0 tato deska nabízí stejný počet, a to po šesti. Její výbava tedy není zrovna široká, ale kdekomu bude bohatě stačit a výhodou bude přívětivá cena. Tedy doufejme, že bude přívětivá, protože zatím ji dle Heureky nabízí jeden e-shop za nějakých 2500 Kč a za takovou cenu se dá pořídit i větší a lépe vybavená deska s B150. Můžeme ale předpokládat, že s jejím rozšířením do více obchodů půjde cena dolů.





Z170I GAMING PRO AC je sice menší deska, ale její cena se pohybuje nad 4000 Kč. Za tyto peníze ale dostaneme slušnou výbavu na jinak malinké desce formátu Mini-ITX vybavené čipovou sadou Intel Z170, která jednak umožní přetaktování procesorů a také je sama o sobě výrazně lepší než B150. Tato deska je také výbavena zvukem Audio Boost 3 a vidíme na ní i logo DDR4 Boost. Rovněž Ethernet je řešen čipem Intel I219, ovšem vedle něj je tu moderní Intel DualBand Wireless-AC 8260 (čili Wi-Fi 802.11ac) s propustností až 867 Mb/s. Krom celkových čtyř portů SATA 6 Gbps je tu také jeden SATA Express a M.2 pro SSD (ten bude na druhé straně). Zmíněný M.2 má propustnost 32 Gb/s, ale SATA Express dle specifikací jen 10 Gb/s, což je divné a skoro bych se i vsadil, že půjde o 16 Gb/s vzhledem k tomu, že Z170 využívá rozhraní PCIe 3.0 a ne 2.0.

Pokud budete chtít využít externí zvukovku, pak má pro ni deska připraven port USB Audio Power PRO (pozlacený vedle anténních konektorů), jenž má nezávislé a prý vysoce stabilní napájení, aby se docílilo co nejmenšího rušení. Deska je jinak vybavena šesti USB 3.0 a pěti USB 2.0, takže tu nemáme žádný 10Gb/s USB 3.1, ale to jí můžeme odpustit.
 
Zdroj: TZ MSI


reklama