reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI ukázalo svou první desku se Z270 pro Kaby Lake

31.5.2016, Jan Vítek, aktualita
MSI ukázalo svou první desku se Z270 pro Kaby Lake
Společnost MSI na Computexu ukázala prototyp či koncept své první základní desky vybavené čipsetem Intel Z270. Ten bude určen procesorům Kaby Lake, jež budou již třetí a dle plánů i poslední generací Core založenou na 14nm procesu.
Procesory Intel Kaby Lake nikoho moc nevzrušují, protože se nedá očekávat, že by měly oproti Skylake nabídnout něco opravdu zajímavého. Půjde stále o 14nm procesory s architekturou, která by se neměla výrazně změnit a zároveň to je třetí krok v nové strategie Process-Architecture-Optimization, která nahradila dřívější Tick-Tock. V rámci ní by pak mělo jít o generaci procesorů využívající již vyspělý výrobní proces, díky čemuž by se mohly posunout výše především pracovní takty.





Je to také příležitost k představení nových základních desek s novým čipsetem. Nové Broadwell-E se musí spokojit se starším X99, ale pro Kaby Lake bude připravena řada čipsetů 200 Series, kam patří také vlajkový Z270 na nové desce MSI. Ta ji ohlásila na listopad, což by mělo odpovídat také nástupu nových procesorů, jež jsme ale přeci jen očekávali trošku dříve. Na fotografii také nevidíme Z270, ale Z2T0, čímž ale MSI pouze maskuje pravé označení čipové sady, jež ještě nemůže veřejně ventilovat. Intel si totiž označení čipových sad, ačkoliv je předem jasné, do poslední chvíle chrání.

Čas těchto základních desek ještě nepřišel, a tak se nedočkáme záplavy nových modelů na Computexu a ta od MSI nemá vedle sebe na štítku žádné podrobné informace o svých specifikacích. Až přijde na trh, měla by dostat označení MSI Z270 Anniversary. Můžeme na ní vidět obvyklou nabídku jak O/C a další talčítka, celkem tři porty PCI Express x16, z nichž dva budou pravděpodobně napojeny na procesor a jeden na čipset, čtyři paměťové sloty pro DDR4, dva M.2 s PCI Express x4, 13fázové napájení nebo Audio Boost 3. Zkrátka tu není na první pohled nic nového, ale to budeme moci opravdu posoudit až za řadu měsíců.

V příštím roce už budou následovat první 10nm procesory, a to Intel Cannon Lake.

Zdroj: wccftech
reklama