reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Muž si vyrobil létající oblek jako z Iron Mana

3.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Muž si vyrobil létající oblek jako z Iron Mana
Postavy ze sci-fi filmů se často můžou pyšnit nejrůznějšími technickými vymoženostmi. Není divu, že fanoušci se pak někdy snaží podobná zařízení vyrobit. Brit sestavil svou verzi létajícího obleku jako z Iron Mana.
O obleku, který bude připomínat ten z filmu Iron Man, sní hodně lidí. Mnohem menší počet nadšenců převede podobný létající oblek skutečně do reality. Muž z Velké Británie se ale výzvy nezalekl a sestavil si svůj vlastní oblek, s nímž si může hrát na Iron Mana. A navíc se s ním dostane skutečně do vzduchu.

Muž jménem Richard Browning si ke svému tělu připevnil šest tryskových motorů, které z něj společně se speciálním exoskeletonem udělají Iron Mana. Dohromady je oblek schopen vyprodukovat tolik síly, aby zvládl zvednout muže do vzduchu, takže Richard Browning může i létat.





Je jasné, že sestavení podobného obleku nebude tou nejlevnější záležitostí. Richard Browning do létacího přístroje investoval přibližně 50 000 dolarů, což je v přepočtu asi 1 300 000 korun. Všechny peníze však nešly přímo z Britovy kapsy, protože měl i nějaké investory a partnery, mezi něž se řadí například Red Bull.

Celá souprava dostala pojmenování Daedalus. Se jménem se tvůrce inspiroval v řecké mytologii, protože Daedalus byl otcem slavného letce Ikara, který na svou touhu po letu nakonec doplatil. Celý projekt nese název Gravity, na systém byly už i podány patenty.


Tvůrce zveřejnil i video, ve kterém se předvádí při vývoji svého létajícího obleku. Zdá se, že Britův koníček nepatří mezi ty nejbezpečnější. Na záběrech je možné vidět i začátky vývoje obleku Daedalus, původně se tryskové motory nacházely i na nohou.

Richard Browning sám tvrdí, že jeho oblek je bezpečný, protože je navržen tak, aby se pohyboval jen pomalu a nízko nad zemí. Dále se při provozu používá spínač, který vše vypne, pokud není zrovna stisknutý. Jako palivo používá Brit petrolej, ten by však v malých množstvích podle něj neměl být nebezpečný, i kdyby začal náhodou unikat. Při testování byli Richardu Browningu také k dispozici asistenti s hasicími přístroji.

Ovládání takového obleku stojí ale kromě odvahy i dost síly, sám Richard Browning musí posilovat, i když je bývalý voják. Svůj létající oblek by Brit v budoucnu rád viděl v záchranných akcích či u vojenských příslušníků. V současné době je však zařízení dobré jen na předvádění. V helmě má Richard Browning nově zabudovaný i displej od Sony, který mu ukazuje, kolik paliva ještě zbývá ve dvou nádržích připevněných na zádech.

Kromě zdokonalování svého obleku Iron Mana pracuje Brit i na miniaturních verzích obleku pro děti, které by měly být bezpečnější. Richard Browning chce totiž oblek i pro svého osmiletého syna, který mu pomohl vymyslet název Daedalus.

Zdroj: engadget.com

reklama