reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Kubě byla otevřena první továrna na počítače, vyrábí i notebooky s Core i5

2.1.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Na Kubě byla otevřena první továrna na počítače, vyrábí i notebooky s Core i5
Kubánská vláda se snaží dohánět obrovské ztráty v oblasti rozšíření moderních technologií. Koncem loňského roku byla na ostrově otevřena továrna produkující notebooky a tablety, první Kubánci si také nyní mohou užívat komfortu domácího internetového připojení.
23. prosince 2016 byla na Kubě otevřena první továrna, která produkuje počítače. Cílem je především podpořit rozvoj moderních technologií a digitální gramotnosti v zemi, která je v těchto ohledech z celosvětového hlediska na posledních místech srovnávacích žebříčků. Nová továrna je vlastněna státní organizací, na výrobním procesu i vývoji operačních systémů či aplikací se podílejí také odborníci z jedné z tamních univerzit. Technologii výroby, stejně jako vybavení i vyškolení pracovníků ovšem poskytla čínská společnost Haier.





Kapacita továrny činí 120 tisíc zařízení ročně, všechny přitom s největší pravděpodobností zamíří na domácí kubánský trh. Konkrétně budou v továrně produkovány notebooky s procesory Intel šesté generace na architektuře Skylake, konkrétně Celeron, Core i3 a Core i5. Nepůjde tedy o žádné zastaralé stroje, jak by se mohlo na první pohled zdát, podrobnosti ovšem také v tomto ohledu chybí. Dalším produktem budou tablety s osmi- a desetipalcovými displeji. Kuba přitom v současné době stojí na prahu další drobné technologické revoluce.

Státní operátor ETECSA spustil před pár týdny na ostrově vůbec zkušební domácí připojení k internetu. V současné době se testování týká jen dvou tisíc domácností, které v jeho průběhu zaplatí o čtvrtinu nižší poplatky za připojení. Pilotní program potrvá minimálně dva měsíce, pokud ovšem bude úspěšný, počítá se s jeho prodloužením. Dosud byli Kubánci odkázáni na internetové připojení na veřejných místech a Wi-Fi hotspotech, které navíc využívalo jen okolo 5 % obyvatel této chudé země.

Své služby nabízí na Kubě také Netflix, i když za stejné ceny jako například v USA, takže průměrný obyvatel by za měsíční předplatné služby musel vydat skoro polovinu svého platu. Vysoká je rovněž cena připojení na veřejných hotspotech, která dosahuje 4,50 dolaru za hodinu.

Zdroj: Engadget.com
reklama