reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na trhu se samostatnými grafikami AMD drží 29 %

23.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Na trhu se samostatnými grafikami AMD drží 29 %
Nedávno jsme se podívali na trh s grafickými kartami, ale do těchto čísel se míchaly také prodeje integrovaných GPU. Nyní společnost JPR vydala údaje týkající se čistě jen AIB, čili samostatných grafických karet.
Na tomto trhu zcela dominují společnosti NVIDIA a AMD, zatímco podíl takového Matroxu či S3 či jiných je naprosto minimální. Takže když říkáme, že AMD dle Jon Peddie Research (JPR) aktuálně drží dle zpřesněných údajů 29 % trhu, pak v podstatě celý zbytek ovládá NVIDIA. AMD si tak oproti předchozímu roku, kdy nemělo ani pětinu trhu s grafickými kartami, značně polepšilo a ukazuje se také, že nakonec NVIDII za poslední čtvrtletí postoupilo jen 0,8 % trhu. Můžeme tak říci, že si nové Radeony s čipy Polaris vedou vedle NVIDIA Pascal také dobře.





Celkový trh se samostatnými grafikami totiž ve 3. letošním kvartálu zaznamenal značný nárůst, a to o 38,2 % mezikvartálně a o 9,2 % meziročně, takže si díky tomu polepšily obě firmy, i když NVIDIA se z toho může díky celkově vyššímu podílu těšit víc. Dá se ale také tvrdit, že ve světle rostoucích prodejů byly podíly obou firem pozoruhodně stabilní.





Graf ukazující rozdíly mezi jednotlivými segmenty rovněž ukázal, že oproti minulému roku výrazně stouply prodeje dražších modelů v oblasti Performance, mezi něž můžeme řadit třeba karty jako GeForce GTX 1070, a to na úkor mainstreamových modelů. To obvykle pro prodejce znamená vyšší výdělek na kus, ovšem tento vývoj není na druhou stranu stabilní a může se velice llišit kvartál od kvartálu a s tím, jak na trh postupně přicházejí nové modely. Však teprve nedávno se na něj dostaly GeForce GTX 1050 a 1050 Ti, které bezesporu přispějí k růstu prodejů mainstreamových karet. V Číně na jejich nástup AMD reagovalo vypuštěním Radeonu RX 470D.





Poslední graf ukazuje, jak se ve třetím letošním kvartálu prudce zvýšil počet prodávaných počítačů vybavených samostatnou grafikou nebo prostě grafických karet, a to v kontrastu s dále klesajícím počtem prodaných desktopových počítačů. To jednoznačně ukazuje, že nové generace GPU opravdu dokázaly přitáhnout pozornost zákazníků, kteří se rozhoupali k upgradu. To pouze dále zvýší význam herních PC a vůbec herního PC průmyslu, který má tendence růst, zatímco prodeje PC celkově klesají.

Zdroj: Hexus.net
reklama