reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Ukrajině našli těžařskou farmu s 3800 PlayStationy 4

11.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Na Ukrajině našli těžařskou farmu s 3800 PlayStationy 4
Kryptoměny se dají těžit skoro na čemkoli a vypadá to, že ukrajinským těžařům se povedlo rozběhat těžbu i na herních konzolích Sony PlayStation 4. Policii se totiž podařilo objevit farmu, kde bylo rovnou 3800 těchto konzolí a další stroje.
Pro těžbu kryptoměn je potřeba efektivní hardware, který má vysoký výkon, ale také současně nízkou spotřebu, aby náklady na elektřinu a hardware nebyly vyšší než příjmy. O hodně jednodušší to ale je, když se elektřina ukradne, což byl případ ukrajinských těžařů, kteří byli nedávno objeveni ve městě Vinnycja. Těžaři využili starý hangár, napojili se na elektrickou distribuční síť a současně nainstalovali falešné elektroměry, aby se nepřišlo na vysoký odběr elektřiny.
 
PlayStationy 4 těžící kryptoměny
zdroj: ssu.gov.ua
 
A ten musel být opravdu obrovský, protože se tu vedle 50 procesorů a více než 500 grafických karet našlo také 3800 herních konzolí Sony PlayStation 4. Těžařům se podle všeho povedlo rozběhat algoritmy pro těžbu kryptoměn i na těchto herních konzolích, a i když poměr výkonu a spotřeby nepatří mezi nejlepší, s elektřinou "zadarmo" se jim musela těžba vyplatit i takto. Předběžné propočty hovoří o tom, že si takto každý měsíc nakradli elektřinu za 5 až 7 milionů hřiven (4 až 5,6 mil. Kč). Jaké tresty je nyní za krádež elektřiny čekají, to zatím nevíme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama