reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nabídka mobilních herních konzolí

24.11.2008, Michal Koláček, článek
Nabídka mobilních herních konzolí
V minulých dnech jsme vám představili přehled aktuálních stolních herních systémů. Pro kompletní pohled na daný segment trhu jsme dnes zpracovali jednotlivé výrobce a jejich dostupné mobilní herní konzole. Jejich obliba je znatelná především u mladší generace.
Herní konzole jsou s námi obecně již několik desítek let a vždy vzbuzovaly především u mladších jedinců velký zájem. Lidé jsou od přírody hraví, a tak se není čemu divit. Připomenout bychom vám chtěli nedávný přehled, kde jsme se věnovali aktuální nabídce stolních herních konzolí. Dnes se blíže podíváme na výrobce a produkty z oblasti mobilních herních systémů. Účastníky dnešního článku jsou dvě společnosti (Nintendo a Sony) a jejich produkty (Nintendo DS Lite, PlayStation Portable Slim&Lite respektive PSP-2000, ale také PSP-1000/3000). Mimo to se dále podíváme na trojici novinek, jejichž uvedení by mělo následovat v následujících měsících (Gamepark GP2X Wiz, Nintendo DSi a Pandora).

Jako vždy si uvedeme konkrétní značku jejím oficiálním jménem a logem. Pro doplnění si ke každé napíšeme odkaz na domovské stránky včetně odkazu na relevantní recenze a aktuality na portále Svět hardware. Formou přehledné tabulky je zpracována základní specifikace, jež je rozdělena na několik částí. Těmi jsou procesor, paměť, displej, video, audio, fotografie a ostatní parametry. Vše bude doplněno slovním i obrázkovým komentářem včetně informací, kdy byl výrobek uveden na evropský trh, jaká nabízí rozhraní nebo rozšiřující sloty a jaká je jeho průměrná pořizovací cena včetně daně. Jako přídavek přikládáme dostupnou specifikaci výše zmiňovaných novinek okomentovaný slovně i graficky.

Ve výběru níže nejsou samostatně zařazeny konzole jako například Nintendo DS, PlayStation Portable, Gamepark GP2X (Gamepark GP2X F100, Gamepark GP2X F200), a to z toho důvodu, že jsme je nenašli ve významných českých obchodech. Jsou zastoupeny svými nástupci v podobě Nintendo DS Lite, PlayStation Portable Slim&Lite a Gamepark GP2X Wiz.

Výrobci a jejich aktuální nabídka dostupných mobilních herních konzolí:
  • Nintendo - Nintendo DS Lite
  • Sony - PlayStation Portable (PSP-2000/3000)


Mobilní herní konzole, jež by u nás mohly být brzy k dostání (novinky):
  • Gamepark GP2X Wiz (předobjednávka v zahraničí)
  • Nintendo DSi (dostupnost na jaře příštího roku)
  • Pandora (dostupnost v zahraničí)



Výrobce:Nintendo
Odkaz na výrobce: www.nintendo.co.uk/
Další informace:naše články
Původní verze Nintendo DS byla uvedena v Japonsku a Severní Americe na konci roku 2004. Do Evropy se dostala o trochu později, ale o tom až níže. Ještě před ní jsme se mohli setkat s GBA (Game Boy Advance). V polovině roku 2006 došlo k modernizaci a výsledkem byla nyní aktuální verze Nintendo DS Lite. Je lehčí, menší, disponuje lepším displejem a větší výdrží. Co se týká HW vybavení, nabízí dvojici procesorů ARM946E-S a ARM7TDMI s taktovacími kmitočty 67 a 33 MHz. Velikost hlavní paměti se udává 4 MB SRAM.

Kombinuje v sobě dva LCD displeje (3") s rozlišením 256×192 pix a počtem barev 260 000 (spodní je dotykový a k dispozici je také stylus). Jedna obrazovka může být využita pro zobrazení hlavní akce, druhá pak jako mapa, inventář, nebo alternativní pohled na hru. K dispozici jsou čtyři úrovně jasu, kdy při nejnižší úrovní výrobce uvádí výdrž až 19 hodin. Operační systém je řešen pomocí vlastního firmwaru. Vestavěné stereo reproduktory zprostředkovávají virtuální surround zvuk a je zde samozřejmostí možnost připojit sluchátka.

Procesor
CPUARM946E-S a ARM7TDMI
Takt67 a 33 MHz
Paměť
Velikost4 MB SRAM
Displej
Typ2x TFT LCD 3,0"
Rozlišení (Pix)256×192
Počet barev260 000
Jas (cd/m2)-
Video
Kodeky-
Typ souborů-
Rozlišení (Pix)-
Audio
Počet kanálůStereo
Typ souborůAAC
Fotografie
Typ souborů-
Ostatní parametry
Operační systémNintendo Firmware
Typ baterieNabíjecí Li-Ion akumulátor
Výdrž15 až 19 hodin (nízký jas), 5 až 8 hodin (vysoký jas)
Doba nabíjení (h)3
Rozměry v mm (š × v × h)133 × 73,9 × 21,5
Hmotnost (g)218
- Základní specifikace Nintendo DS Lite -

Barevných provedení existuje celá řada (Evropa a Austrálie - Black, White, Pink. Severní Amerika a Čína - Ice Sky Blue, Enamel Navy, Metallic Rose, Gloss Silver, Grimson/Black, Cobalt/Black). Dále jsou to limitované edice (The Legend of Zelda: Phantom Hourglass edition, Nintendogs edition, Crimson/Black Dragon iQue DS edition a Pikachu edition).


- Nintendo DS Lite (klikněte pro zvětšení) -

Na evropském trhu se dostala 23. června roku 2006. Bezdrátová technologie IEEE 802.11b umožňuje připojení až 16 hráčů najednou. Mezi hlavní funkce konzole patří tlačítka A/B/X/Y, L/R, Start/Select, již zmíněný dotykový panel, nebo třeba sleep mód. V otázce kompatibility si vede dobře. Má sloty pro herní kazety Nintendo DS a GBA. Průměrná pořizovací cena se pohybuje na částce 4 185 Kč včetně daně.

Uvedení na evropský trh23. června 2006
RozhraníIEEE 802.11b
Hlavní funkceTlačítka A/B/X/Y, L/R, Start/Select, dotykový panel, sleep mód
Rozšiřující sloty1x slot Nintendo DS cartridge, 1x slot Nintendo Game Boy Advance cartridge
Orientační cena (Kč s DPH)4 185

Dále vám nabízíme pohled na Nintendo DSi. Všechno jednou končí, vývoj nelze zastavit a u mobilních herních konzolí to platí na 100 %. Jde o nástupce předešlého účastníka tohoto přehledu. Jak je patrné z tabulky se základní specifikací, procesorová architektura ARM se změn nedočkala. Jsou použity ARM9E a ARM7TDMI s takty 67 a 33 MHz. Za povšimnutí stojí nový lifting, užší provedení a nižší hmotnost (214 g).


- Nintendo DSi (klikněte pro zvětšení) -

Životnost baterií se snížila (až 14 hodin při nízkém a až 4 hodiny při vysokém jasu), ale doba nabíjení se zredukovala o půl hodiny (celkově 2,5 h). Novinkou a zároveň zklamáním jsou nové (větší) displeje (2x 3,25"). Původně se čekalo, že budou oba dotykové, ale situace je stejná jako u DS Lite. Rozlišení a počet barev jsou k náhledu ve specifikaci. Zabudované reproduktory nabízejí stereo zvuk.

Procesor
CPUArchitektura ARM (ARM9E a ARM7TDMI)
Takt67 a 33 MHz
Paměť
Velikost-
Displej
Typ2x TFT LCD 3,25"
Rozlišení (Pix)256×192
Počet barev260 000
Jas (cd/m2)-
Video
Kodeky-
Typ souborů-
Rozlišení (Pix)-
Audio
Počet kanálůStereo
Typ souborůAAC
Fotografie
Typ souborů-
Ostatní parametry
Operační systémNintendo Firmware
Typ baterie-
Výdrž9 až 14 hodin (nízký jas), 3 až 4 hodiny (vysoký jas)
Doba nabíjení (h)2 hodiny 30 minut
Rozměry v mm (š × v × h)137 × 74,9 × 18,9
Hmotnost (g)214
- Základní specifikace Nintendo DSi -

Největším lákadlem jsou bezesporu dvě kamery. Ta interní má rozlišení 0.3 MPix, druhá externí skvělých 3 MPix. Z konektorů zmíníme vstup pro mikrofon a výstup pro sluchátka. Ovládání je realizováno dotykově, pomocí stylusu, křížového ovladače a sedmi tlačítek (A/B/X/Y, Start, Select, Power). Značnou nevýhodou je absence slotu pro GBA. Nově se počítá s podporou jednoho paměťového slotu pro standard Secure Digital. Cartridge pro Nintendo DS zůstala stejně tak, jako bezdrátová technologie IEEE 802.11b. Na závěr bychom chtěli napsat, že množství pravdivých informací je velmi málo. Kdo umí japonsky, může si nastudovat údaje od samotného výrobce.





Výrobce:Sony
Odkaz na výrobce: www.sony.cz
Další informace:naše články
Přehoupli jsme se ke společnosti Sony a u ní vám představujeme PlayStation Portable Slim&Lite alias PSP-2000. Jedná se o prostředního brášku modelů PSP-1000 a PSP-3000. Pojďme ovšem postupně. Původní verze (PSP Base/Core Pack) spatřila světlo světa v roce 2004 (Japonsko) a 1. září o rok později přišla do Evropy. Balení obsahovalo vlastní konzoli, akumulátor a napájecí adaptér. Druhou možností byl Value Pack, jenž měl navíc 32MB paměťovou kartu MS Pro Duo, sluchátka včetně dálkového ovládání, přenosné pouzdro a řemínek na ruku.


- PSP Value Pack -

Dále Giga Pack (hadřík na leštění, USB kabeláž, 1GB MS Pro Duo, stojánek na PSP) a Bonus Pack (bez hadříku a sluchátek) dostupný pouze v Japonsku. Příslušenství se samozřejmě může mírně lišit. Krátce ještě uvedeme, že v nabídce po celém světě byly i nejrůznější speciální edice a barevná provedení (piano black, ceramic white, ice silver, rose pink, deep red, champagne gold, felicia blue, mint green, lavender purple a metallic blue).


- Původní Sony PSP-1000 (klikněte pro zvětšení) -

Čekalo se od ní hodně (PSP-1000), protože jako handheld nabízela výbornou hardwarovou výkonnost (2x MIPS R4000 s taktem až 333 MHz, hlavní paměť s kapacitou 32 MB a grafické operace byly pod taktovkou PSP 3D Graphics Core 1 a Core 2) v kombinaci s perfektním LCD displejem (TFT LCD 4,3", rozlišení 480×272 pix a 16,7 milionu barev). K tomu si připočtěte ještě relativně velkou výdrž baterie a široké možnosti použití (přehrávání filmů, poslech hudby, prohlížení fotografií). V neposlední řadě i hraní her, kterých ovšem není příliš moc.

Ve středu 5. září 2007 se u nás začala prodávat PSP-2000. Technické údaje se liší v parametru velikosti paměti (rozšíření na 64 MB). Doplněním je jas 200 cd/m2 stejně velkého LCD panelu a informace týkající se kodeků pro video a hudbu:

UMD (Video a Audio)
  • H.264/MPEG-4 AVC Main Profile Level 3
  • linear PCM
  • ATRAC3plus

Memory Stick (Memory Stick Video formát)
  • MPEG-4 Simple Profile
  • H.264/MPEG-4 AVC Main Profile

Memory Stick (MP4 a AVI formát)
  • MPEG-4 Simple Profile
  • H.264/MPEG-4 AVC Main Profile (CABAC) / Baseline Profile (AAC LC)
  • Motion JPEG (Linear PCM nebo µ-Law)

Memory Stick (Memory Stick Audio formát)
  • ATRAC3
  • ATRAC3plus
  • MP3 (MPEG-1/2 Layer3)
  • MP4 (MPEG-4 AAC)
  • WAV (linear PCM)
  • WMA (Windows Media 9 Standard)

Procesor
CPU2x MIPS R4000
Takt (MHz)až 333
Paměť
Velikost64 MB
Displej
TypTFT LCD 4,3"
Rozlišení (Pix)480×272 (16:9)
Počet barev16 770 000
Jas (cd/m2)200
Video
KodekyMPEG-4, H.264/MPEG-4 AVC, Motion JPEG
Typ souborůMP4, AVI
Rozlišení (pixelů)320×240, 368×208, 400×192
Audio
Počet kanálůStereo
Typ souborůMP3, MP4, WMA, WAV
Fotografie
Typ souborůJPEG, TIFF, BMP, GIF, PNG
Ostatní parametry
Operační systémSony Firmware
Typ baterieNabíjecí Li-Ion akumulátor, možnost dobíjení i přes USB
Výdrž (přehrávání videa)až 5 hodin
Doba nabíjení (h)-
Rozměry v mm (š × v × h)169,4 × 71,4 × 18,6
Hmotnost (g)189
- Základní specifikace PlayStation Portable Slim&Lite -

Typy souborů pro fotografie, s nimiž si dokáže poradit, jsou JPEG (vyhovuje standardům DCF 2.0 / Exif 2.21), TIFF, BMP, GIF a PNG. Podstatným rozdílem od PSP-1000 (170 × 74 × 23 mm, 280 g) je nižší hmotnost (189 g) a menší rozměry (169,4 × 71,4 × 18,6 mm). Zachováno je rozhraní IEEE802.11b a USB 2.0.


- PlayStation Portable Slim&Lite alias PSP-2000 (klikněte pro zvětšení) -

K ovládání PSP-2000 primárně slouží směrové klávesy, analogová páčka a několik tlačítek (trojúhelník, kružnice, kříž, čtverec, L/R, Start, Select, Home, Volume, Sound, ovládání jasu displeje). Dále je to přepínač Power/Hold a WLAN. Samozřejmostí je přítomnost UMD mechaniky určené pouze ke čtení. Obsahuje také rozšiřující slot pro paměťové karty Memory Stick Pro Duo. Pořízení této mobilní herní konzole vás vyjde na necelých 5 000 Kč.

Uvedení na evropský trh5. září 2007
RozhraníIEEE 802.11b, 1x USB 2.0, video výstup
Hlavní funkceSměrové klávesy, analogová páčka, několik tlačítek (akční, L/R, Start, Select, Home, Volume, Sound, ovládání jasu displeje), přepínač Power/Hold a WLAN, UMD mechanika
Rozšiřující slotyMemory Stick Pro Duo
Orientační cena (Kč s DPH)4 900

Nesmíme zapomenout ani na aktuální podobu handheldu ve verzi PSP-3000. Základní specifikace změn nedoznala a rozdíly jsou většinou drobné. Markantnější jsou ve srovnání s PSP-1000. Jde o přesunutí reproduktorů, loga Sony a PlayStation, spodní tlačítka jsou zarovnaná s povrchem a téměř nevyčnívají, dostalo se jí v případě černého provedení lesklého vzhledu, zadní strananení vypouklá, ale plochá a celkově došlo k zaoblení všech stran.


- Sony PSP-3000 (klikněte pro zvětšení) -

Drobného rozdílu si lze povšimnout i u systému otvírání UMD mechaniky a slotu pro paměťovou kartu. LCD panel nabízí ostřejší obraz a věrnější barvy (vyšší spotřebu). Novinkou je integrovaný mikrofon. Cena nepřesahuje částku 5 000 Kč.

Na závěr pojednání o jednotlivých řadách PSP bychom chtěli uvést, že hodně záleží na použitém firmwaru, který plní roli operačního systému.





Výrobce:Gamepark Holdings
Odkaz na výrobce: http://www.gp2x.de
Další informace:naše články
V závěru vám přinášíme pohled na dva aktuální mobilní herní skvosty. Tím prvním je Gamepark GP2X Wiz od korejské společnosti Gamepark Holdings. Bohužel dopátrat se jejího oficiálního loga nebo se dostat na její webovou adresu gp2x.com je prakticky nemožné. Proto v záhlaví tabulky netradičně otazník a odkaz na německé zastoupení. Samotný model je nástupcem GP2X a nyní se podíváme na hardwarovou specifikaci. Srdcem je procesor založený na architektuře ARM9 s hardwarovou 3D akcelerací a taktem 533 MHz. Paměťový subsystém tvoří integrovaných 64 MB RAM a 1 GB NAND flash paměti.


- Oficiální náhled na kompletní balení Gamepark GP2X Wiz -

Oproti GP2X (3,5") nabízí menší displej (2,8"), jenž je dotykový s rozlišením 320×240 pixelů. Mezi podporované video kodeky patří MPEG-4, XVID a DIVX včetně titulků. Dokáže pracovat s AVI soubory s rozlišením až 640×480 pixelů. Mezi ostatní typy patří OGG, MP3, WAV, JPG, BMP, GIF a PNG (údaje výrobce). Operačním systémem je Linux. Lithium Polymerový akumulátor (2 000 mAh) je možné dobíjet i přes USB konektor a při přehrávání videa či hraní her vydrží Wiz v provozu až 5 hodin. A to i díky nízké spotřebě OLED displeje. Jeho rozměry jsou 121 × 61 × 18 mm (š × v × h) a hmotnost 136 g. Pro srovnání, GP2X je větší a těžší.

Procesor
CPUARM9 s 3D akcelerátorem
Takt (MHz)533
Paměť
Velikost64 MB
Displej
Typdotykový OLED panel 2,8"
Rozlišení (Pix)320×240
Počet barev-
Jas (cd/m2)-
Video
KodekyMPEG-4, XVID, DIVX
Typ souborůAVI
Rozlišení (Pix)640×480
Audio
Počet kanálůStereo
Frekvenční rozsah20 Hz až 20 kHz
Typ souborůOGG, MP3, WAV
Fotografie
Typ souborůJPG, BMP, GIF, PNG
Ostatní parametry
Operační systémLinux
Typ baterieLithium Polymer (2 000 mAh), možnost dobíjení i přes USB
Výdrž (přehráváni videa, hraní her)až 5 hodin
Doba nabíjení (h)-
Rozměry v mm (š × v × h)121 × 61 × 18
Hmotnost (g)136
- Základní specifikace Gamepark GP2X Wiz -

Ovládání je vyřešeno pomocí směrových kláves, tlačítek A/B/X/Y, Home/Select a Volume. Dále se setkáte s přepínačem Power/Hold. V otázce konektorů nabízí USB 2.0, zdířky na připojení reproduktorů a sluchátek. Rozšíření je možné díky slotu pro standard Secure-Digital.


- Gamepark GP2X Wiz -

Dále zahrnuje podporu textu a knih pomocí E-Book a formátu TXT, integruje v sobě FlashPlayer 7.0, hodiny, alarm, plánovač, kalkulačku a hlasový záznamník (typ souboru WAV). V menu jsou v nabídce klasické přehrávače pro video a hudbu nebo prohlížení komiksů. Z uvedeného obrázku je znatelná pozice pro přiložený stylus. Předobjednávky jsou možné ze zahraničí a přesnou cenu si nedovolíme odhadnout. Dotyční, kteří umí korejsky, mohou pro více informací navštívit přímo domovské stránky o produktu.





Výrobce:OpenPandora.org
Odkaz na výrobce: http://openpandora.org/
Další informace:-
Druhou v pořadí je otevřená platforma Pandora. Od ní se čeká opravdu hodně. Její tvůrci CraigX a EvilDragoon vycházeli z požadavků komunity kolem GP2X. Vzhledově by se dala přirovnat ke zmenšenému notebooku. Posoudit to můžete z malého preview na portálu youtube.


Na Internetu je informací o tomto systému poměrně málo a k tomu ne všechny jsou pravdivé a v mnoha bodech se rozcházejí. Položky v tabulce níže, jež jsou označeny hvězdičkou, nejsou pravděpodobně úplné. Po uvedení upřesňujících informací na stránkách openpandora.org budou aktualizovány. Pandoru pohání procesor OMAP3530 s jádrem ARM Cortex-A8 (600 MHz) a TMS320C64+ DSP Core (430 MHz).

Počítá se s akcelerací OpenGL ES 1.1/2.0 (hardwarová 3D akcelerace), OpenVG1.0, Direct3D Mobile a IVA2.2 (video a obrázky). Grafickou kartu zastupuje PowerVR SGX 530 s taktovacím kmitočtem 110 MHz. Velikost integrované paměti je po mnoha problémech a spekulacích 256 MB. Dále je k dispozici 512MB NAND Flash paměť. Pro mnohé je lákadlem relativně velký dotykový LCD displej s rozlišením 800×480 Pix (16,7 milionů barev, jas 300 cd/m2).

Procesor
CPUOMAP3530 ARM Cortex-A8, TMS320C64+ DSP Core
AkceleraceOpenGL ES 1.1/2.0, OpenVG1.0, Direct3D Mobile, IVA2.2
Takt600 MHz (ARM Cortex-A8), 430 MHz (TMS320C64+ DSP Core)
Paměť
Velikost256 MB
Displej
Typdotykový LCD 4,3"
Rozlišení (Pix)800×480
Počet barev16 700 000
Jas (cd/m2)300
Video
Kodeky*MPEG-4, H.264
Typ souborů*WMV, RealVideo
Rozlišení (Pix)*1 280×720 (pro H.264)
Audio
Počet kanálůStereo
Typ souborů*-
Fotografie
Typ souborů*JPEG
Ostatní parametry
Operační systémLinux Kernel 2.6
Typ baterieLithium-ion akumulátor (4 000 mAh), možnost dobíjení i přes USB
Výdrž (přehráváni videa, hraní her)až 10 hodin
Doba nabíjení (h)-
Rozměry v mm (š × v × h)140 × 83 × 27
Hmotnost (g)-
- Základní specifikace Pandora -

Operačním systémem je Linux 2.6. Výdrž Lithium-ion akumulátoru (4 000 mAh) je výborná a udává se až 10 hodin při přehrávání videa a hraní her. Nepodařilo se nám dohledat hmotnost, a tak uvádíme pouze rozměry 140 × 83 × 27 mm (š × v × h). Podporuje standard IEEE 802.11b/g a Bluetooth. Nabízí dva SDHC sloty s kapacitou až 64 GB. Dále plnohodnotné USB 2.0 a port RS-232. Unikátní ovládání je vyřešeno pomocí 43 kláves QWERTY, numerické klávesnice, dvojice analogových páček a křížového ovladače. Disponuje konektory kompozitního a S-Videa. Cena se pohybuje kolem hranice 6 000 Kč a dostupnost je zatím možná pouze v zahraničí.


- Pandora (klikněte pro zvětšení) -
reklama