reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nabídnou desktopové Intel Cannonlake více než 4 jádra?

1.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Nabídnou desktopové Intel Cannonlake více než 4 jádra?
Běžné desktopové procesory Intel se už řadu generací omezují na nabídku dvou nebo čtyř fyzických jader, ovšem nyní se objevila zpráva, že by to měla změnit chystaná generace procesorů Cannonlake. Opravdu se můžeme těšit?
V letošním roce Intel dostal na trh i 18jádrové procesory, ovšem v tomto případě jde o modely Xeon rodiny E7-8800/4800 v3. Vedle toho můžeme zmínit také koprocesory Intel Xeon Phi s až 61 jádry a schopností zpracovávat 244 vláken s výkonem 1,2 TFLOPS, ovšem v tomto případě jsme od desktopových procesorů už velice daleko. Nejblíže k nim má aktuální nejlepší HEDT model v podobě Core i7-5960X s osmi fyzickými jádry, ale mezi klasické desktopové procesory obvykle počítáme ty, které jsou určeny pro běžné sestavy, a tedy patici LGA 1151 či starší 1150 a jiné. V tomto případě si můžeme vybrat na jedné straně mezi čistě dvoujádrovým procesorem a čtyřjádrovým modelem s podporou Hyperthreadingu na straně druhé. Právě to by měla dle nových informací změnit příští generace Cannonlake.





Ovšem dle předpokladů se mezi dnešní Skylake a další Cannonlake vmáčkne ještě generace Kaby Lake. Očekává se totiž, že Intel nebude mít potřebný 10nm výrobní proces pro Cannonlake připraven včas, a tak podobně jako v případě procesorů Haswell Refresh představí jakési Skylake Refresh, jež tedy známe pod označením Kaby Lake. Z toho vyplývá, že Cannonlake by měly dorazit někdy v roce 2017 a ne 2016.





Jeden z inženýrů firmy Intel na svém profilu LinkedIn prozradil, že procesory Cannonlake by měly nabídnout 4, 6, nebo 8 jader a jistý Converged Coherent Fabric (CCF) fungující jako northbridge. V tom případě by šlo již o čipy, které by nepotřebovaly žádnou čipovou sadu, a mohli bychom tedy mluvit o pravém SoC. Je také zřejmé, že tyto čipy by se zařadily spíše mezi mobilní, ale nedávalo by smysl, aby desktopové verze byly ve stejné generaci maximálně jen čtyřjádrové. Výše zobrazená zpráva byla mezitím z LinkedIn odstraněna.

Jenomže dle strategie Intelu by Cannonlake měly být víceméně jen kopií Skylake vyráběnou novým procesem, i když kdo říká, že Intel nemůže svou vlastní strategii upravit? Zcela jistě by to ale znamenalo výrazný zásah do architektury čipu a určitě by se nedalo mluvit o jen mírném vylepšení Skylake.





Proč by ale Intel vůbec měl uvažovat o navýšení počtu jader u běžných desktopových procesorů? Jedním z důvodů hovořících ve prospěch této věci by mohl být plánovaný nástup procesorů AMD Zen, které počítají s až 16 jádry. Tedy už ne s dvoujádrovými moduly, ale opravdu samostatnými jádry, ovšem je otázka, kolik jich ponesou běžné procesory. Na jeden desktopový čip by se mohlo vměstnat více jader i díky novému výrobnímu procesu, ale to tedy dobře umožní i ten dnešní. A konečně, nová API DirectX 12, Metal i Vulkan umožní daleko lépe využívat vícejádrové procesory, čili zde by také více jader přišlo vhod.

Osmijádrový Core i7 s podporou Hyperthreadingu či Core i5 bez něj, ale se stejným počtem jader, to sice zní velmi pěkně, ale realita bude asi jiná.

Zdroj: Hexus.net
reklama