reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nadella ve vedení Microsoftu: kam se ubírá?

9.11.2015, Jan Vítek, článek
Nadella ve vedení Microsoftu: kam se ubírá?
Už před více než dvěma roky ohlásil Steve Ballmer, že končí ve vedení Microsoftu, který na jeho místo hned začal hledat novou krev. Tu našel ve vlastních řadách, a tak se stal novým šéfem Satya Nadella. Kam tedy od té doby Microsoft ušel a co jej čeká?

Microsoft mění strategii


Nedlouho po zvolení nového CEO Microsoftu se objevily informace o chystaném bezplatném systému, ale tehdy ještě šlo o Windows 8.1 with Bing. Ve vzduchu ale byla cítit nová strategie firmy Microsoft, která nakonec přinesla bezplatný upgrade na Windows 10 ze systémů Windows 7 a 8/8.1. Současně s tím se objevily první informace o novém API DirectX 12 (viz další kapitola).




- obrazovka start systému Windows 8 -


Ještě před tím, než se všechny zraky obrátily k vývoji nové verze systému Windows, přišel Windows 8.1 Update, který nám měl vrátit Start menu ve víceméně klasické podobě. Tento update nakonec dorazil včas, tedy v dubnu roku 2014, ale Start menu nám nevrátil a v podstatně nenabídl ani nic tak výjimečného, kvůli čemuž bychom si jej měli zapamatovat. Přišlo ale jiné oznámení, které znamenalo konec systému Windows XP, respektive konec jeho podpory. Microsoft přestal bezplatně poskytovat aktualizace včetně bezpečnostních záplat a doufal, že tím uživatele přiměje k upgradu na Windows 8.1. Stalo se ale něco jiného. Namísto Windows 8.1 zvyšovaly svůj podíl na trhu spíše Windows 7.




- Windows 8.1 Update - Start menu stále v nedohlednu -


Windows 7 tak v polovině minulého roku překročily podíl 50 procent mezi desktopovými operačními systémy, zatímco kombinovaný podíl Windows 8 a 8.1 nebyl ani 13 procent, zatímco XP si dále držely svůj čtvrtinový podíl. Zákazníci tedy i přes ukončení podpory nový systém Microsoftu víceméně ignorovali a bylo už zřejmé, že se z Windows 8 a 8.1 nestane systém, který by se k XP a sedmičkám dokázal svou popularitou byť jen přiblížit. Nepomohl tomu ani levný systém Windows 8.1 with Bing, o němž se říkalo, že si na něm Microsoft chtěl vyzkoušet monetizaci svých služeb jako Bing, OneDrive, Office 365, Xbox Music, atd. Jinými slovy si chtěl zkusit, zda se mu vyplatí vydělávat ne na prodeji samotného operačního systému, ale na provozu placených a reklamou dopovaných služeb.

Windows 8 ale už byly v tu dobu odepsané a začalo se čekat na systém, jenž byl v té době označován ještě jako Windows 9 "Threshold" a poprvé byl zmíněn ještě v roce 2013 jako Windows 8.2. Čili ještě před nástupem nového CEO firmy. Právě Windows 9 měly přinést staronové Start menu a také sjednocení se systémy Windows Phone a RT a dnes už víme, že Microsoft se nakonec rozhodl devítku přeskočit a vyvíjel Windows 10.

V průběhu loňského léta jsme řešili, zda nový systém dorazí ještě do konce roku (v tu dobu už bylo víceméně zřejmé, že nikoliv), jaké bude mít uživatelské prostředí, zda bude jeho součástí virtuální asistentka Cortana a jak to bude s předběžnými verzemi. Ke konci prázdnin jsme už věděli, že s příchodem nového školního roku se objeví veřejná testovací verze tehdy ještě systému Windows 9 a skutečně, 30. září Microsoft oficiálně představil nový systém a pojmenoval jej Windows 10.


Windows 10: Microsoft naslouchá


Microsoft na konci loňského září potvrdil řadu do té doby nepodložených informací. Tedy i to, že půjde o návrat k prostředí systému Windows 7 (alespoň částečný návrat), že půjde o jednotný systém pro všechna možná zařízení včetně telefonů a produktů pro Internet věcí a především že další vývoj bude trvat do příštího léta a v jeho průběhu Microsoft uvolní řadu testovacích verzí Technical Preview v rámci nově zřízeného programu Windows Insider. My jsme si ranou verzi Windows 10 Technical Preview nedlouho poté vyzkoušeli, stejně jako i další poté.





Každý se tedy mohl od loňského října zapojit do programu Insider a vyzkoušet si vyvíjené verze Windows 10. Microsoft sám ale varoval, že jde jednak o nehotový systém, s nímž mohou být problémy a také že primárním účelem zveřejnění technického preview je sběr informací od uživatelů, ať už pasivní či aktivní. Objevily se tak i informace, že Microsoft bude sbírat dokonce i data pomocí keyloggeru, čili že bude zaznamenávat text zadávaný na klávesnici, ale firmě samozřejmě nešlo o špehování zpráv, které si vyměňujeme se svými přáteli. Sbírala data o naší osobě, nainstalovaných aplikacích, využívaném hardwaru, vyhledávaných heslech, atd. Komu tento způsob sběru dat přišel až moc dotěrný, ten se jednoduše nemusel do programu Insider zapojit. A je také jasné, že pokud si Microsoft dal za cíl vydělávat na službách, které často nejsou placené uživateli, ale inzerenty, pak k tomu využije nejlépe cílenou reklamu a tu bude cílit na základě nasbíraných informací o naší osobě. To je prostě daň za jinak bezplatné služby, na jejichž provozu firmy musí nějakým způsobem vydělávat.

Sběr osobních informací byl ale využit i jako pasivní zpětná vazba ze strany uživatele, který mohl Microsoftu také aktivně posílat svá přání a stížnosti. Jak ale brzy vyplynulo, nejčastější připomínky byly velice povrchní a týkaly se třeba animace otevírajícího se Start menu, viditelnější možnosti pro zřízení lokálního účtu, vytvoření hezčí přihlašovací obrazovky nebo možnosti odepnutí tlačítek Search a Task View z hlavního panelu. Je ale pochopitelné, že uživatelé budou nejčastěji řešit grafické uživatelské prostředí než skrytou funkční stránku, protože obecně mohou požadovat prostě to, aby systém fungoval bezchybně a informace o nekompatibilním hardwaru či padajících aplikacích se přeci jen sbírají automaticky.




- Windows Charms v první verzi sestavení Windows 10 -


Microsoft tedy pokračoval s vývojem nového systému a opravdu jej upravoval na základě požadavků Insiderů. Konečně z něj v dalších verzích zmizely Windows Charms a další vyskakovací prvky ovládání z Windows 8, které si uživatelé moc neoblíbili. Připravil si také nové sestavení s tzv. Action Center, což slibovaly už měsíce staré zprávy. Action Center (Centrum akcí) se nakonec objevilo i ve finální verzi systému a s jeho pomocí nás Windows informují o různých událostech, které stojí za pozornost (aktualizace, došlé zprávy, události, problémy k vyřešení, dokončení stahování, atd.). A jak můžete z následujícího obrázku zjistit, dnešní podoba Centra akcí je zcela jiná.





Ještě na konci minulého roku se Microsoftu podařilo na desktop dostat asistentku Cortanu, o jejímž nástupu se vědělo už dlouho před tím, ovšem my si na ni budeme muset ještě počkat, neboť její česká mutace nebude zrovna pro Microsoft prioritou. Je to taková softwarová obdoba fitness náramku Microsoft Band, který firma také nebyla za celý rok schopna lokalizovat a představit v našem regionu. Na druhou stranu právě Band je spojen s Cortanou, a tak lze pochopit, proč Microsoft nechce toto zařízení uvést na trh tam, kde by byla omezena jeho funkčnost. Nicméně pak si může sám za to, že uživatelé hledají jiná konkurenční řešení.




- Cortana v našem regionu? Prostě ne -


Cortanu pak vyvoleným na konci minulého roku nabídl Windows 10 Build 9901, které jinak nic moc nového neobsahovaly, ale pak jsme se během několika následujících týdnů dočkali celé smršti novinek. Nejdříve se objevily informace o chystaném prohlížeči Spartan, který je dnes známý jako Microsoft Edge. Firma se totiž rozhodla, že vytvoří zbrusu nový odlehčený prohlížeč, který bude na rozdíl od Internet Exploreru nezatížený minulostí a bude rychlý a multiplatformní. Nyní můžeme říci, že je i velice jednoduchý, snad až příliš.

Dále už bylo potvrzeno, že Windows 10 budou zdarma pro uživatele systémů Windows 7 a 8/8.1, kteří na přechod budou mít rok. Tato už zpočátku přesná informace poté začala žít vlastním životem, respektive mutovat, a tak se objevily fámy, že upgrade zdarma bude fungovat právě jen rok a poté si budeme muset systém koupit, nebo naopak že Microsoft chystá pirátskou amnestii a ti budou moci aktualizovat na legální W10 i nelegální verze starších systémů. Nyní již víme, že původní informace byla správná a že Microsoft usiluje o to, aby uživatelé starších systémů přešli na nový co nejdříve. Navíc chce od příštího roku Windows 10 prosazovat agresivněji, což znamená, že se budou bez ptaní stahovat do počítačů se staršími systémy a budou ihned k dispozici pro instalaci.




- Microsoft Hololens -


Asi nejzajímavější novinka Microsoftu ze začátku tohoto roku se týkala holografie. Microsoft HoloLens je systém rozšířené reality, který je schopný orientovat se v reálném prostoru, mapovat jej a zasadit do něj počítačovou grafiku. Svou verzi mimochodem vyvíjí také Google společně s Magic Leap. My jen doufejme, že tyto produkty budou dovedeny ke zdárnému konci, však její možnosti jsou bohaté a každý příznivce moderních technologií z nich musí být nadšený.

O pár měsíců poté Microsoft začal rozlišovat své Insidery na dvě skupiny, tzv. Fast a Slow Ring. Ta první zahrnovala a stále zahrnuje uživatele, co si chtěli vyzkoušet nová sestavení co nejdříve i za cenu možných problémů. Uživatelé v druhé skupině raději ocení vyšší stabilitu. Následovalo dubnové zprovoznění důležité součásti nového systému, tedy jednotného Windows Store, v němž už jsou dispozici i multimédia (tedy opět ne u nás). Pak už jsme se mohli těšit na vypuštění finální verze systému, která přišla na trh 29. července.





Svou kopii jsme si mohli už týdny dopředu rezervovat a Microsoft pak začal postupně zpřístupňovat systém s přihlédnutím k tomu, kdy jsme se registrovali a zda jsme či nejsme v programu Insider. Ovšem kdo měl zájem, mohl si ihned nový systém ručně stáhnout a nainstalovat.
reklama