reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nahé telefony aneb praskl vám kryt? Nevadí!

21.9.2004, Michal Tresner, článek
Nahé telefony aneb praskl vám kryt? Nevadí!
Nudí Vás Váš starý telefon? Vyzkoušeli jste již na svém display různá pozadí a ani změna vyzváněcí melodie nepomáhá? Zbývá už jen jediná možnost, překrytovat jej. Co když ale zrovna ten Váš kousek nemá výměnné kryty? Pak právě pro Vás je určeno dnes popsané řešení.
Ve skutečnosti samozřejmě existuje více důvodů pro takto radikální zkrášlení/zohyzdění telefonu. Jedním z nich může být například jeho vyšší odolnost vůči pádům na pevný povrch. Dobře upravený telefon má také lepší vlhkuvzdorné vlastnosti, a to nemluvím o tom, že některé typy telefonů se dají zcela hermetizovat, takže jsou pak vhodným doplňkem i k plavkám při vodních radovánkách. To je však již dost extrémní úprava, vyžadující hodně zručnosti a zkušeností s tavným lepidlem. Já jsem při úpravě svého Siemensu S45i tak daleko nešel hned ze dvou důvodů. Jednak to není u tohoto typu vzhledem ke zvláštně řešené klávesnici ani dost dobře možné a navíc se se zalepením reproduktoru a mikrofonu dost zhorší kvalita zvuku.



Já jsem se rozhodl pro tuto úpravu, protože můj kryt byl již velice děravý a pronikalo jím hodně prachu, který se usazoval pod klávesami a krytem displaye. Napadlo mě, že bych si mohl nechat telefon překrytovat u Siemensu v servisu, ale za tento zákrok bych zaplatil 800 Kč, což je tak asi cena samotného telefonu.

Postup

Postup velice záleží na typu telefonu. Je však důležité mít na paměti, že jednotlivé součástky, původně pevně náležící plastovému krytu, je potřeba přilepovat ve správném pořadí. Není příjemné zjistit, že jste krásně přilepili klávesnici, a tím i kvalitně zaizolovali kontakty mikrofonu. Nejprve tedy všechny součástky odstraňte z krytu a dobře si zapamatujte jejich polaritu. V krytu telefonu bývá většinou umístěn elektretový mikrofon, reproduktorek, vibrační motorek, anténa, sim karta a baterka. Vyzkoušejte jen tak nanečisto, kam a jak asi jednotlivé součástky připojíte, a hlavně v jakém pořadí. Většina součástek používá pro připojení k desce telefonu předpružené plíškové kontakty nebo miniaturní pružinky. Tento způsob doporučuji zachovat. Pájet jen v krajním případě, a to mikropájkou! Trafopájka vytváří elektromagnetické pole, které snadno poškodí citlivou elektroniku.

Postup specifický pro Siemens S45i:

Nejprve se do telefonu musíte dostat. Na internetu existuje mnoho návodů, jak Siemens „rozlousknout“. Některé radí použití až 3 šroubováků současně, kdo má mít ale tolik rukou. Jednoduše vražte šroubovák odpovídajících rozměrů do otvoru na horní straně telefonu a otočte jím až o 60° dokud kryt nevycvakne. Takto postupujte postupně podél krytu a za chvíli na Vás koukají Siemensovy útroby. S přilepováním dílů na desku mobilu jsem začal od plošky klávesnice obsahující kontakty. Tady musíte být precizní a dobře plošku nastavit tak, aby všechny kontakty, které ji spojují s mobilem, byly na svých místech. Nezapomeňte, že kontakty musí dobře držet, proto je předpružte a při lepení přitlačte plošku k plechu, chránícímu další obvody telefonu, až na doraz. Je také velice důležité kontakty před přilepením plošky dobře očistit. Poté můžete přilepit samotné klávesy, buďte ale opatrní, protože pokud nebudou volné, budou se velice špatně mačkat. Klávesnice S45ky není k tomuto účelu ideální, naproti tomu klávesnice C35ky je pro přilepení skvělá, protože je celá gumová.





Jako další můžete přilepit sim kartu. Takto znehybnit svoji sim kartu je bohužel u S45ky nezbytné. Ostrý seřezávač však v nouzi uvězněnou kartu snadno vysvobodí. U telefonu C35i se přilepí pouze držák sim karty, ta se pak dá snadno odnímat. V této části postupu je vhodné přidělat vibrační motorek, protože později se k němu přes baterku budete obtížněji dostávat. Zbývá už jen přilepit baterku a první zkoušky funkčnosti mohou začít. Pokud až do teď vše funguje, máte téměř vyhráno. Nad display umístěte reproduktorek i s plastem okolo. Anténku musíte přidělat z druhé strany základní desky. To byl aspoň v mém případě kámen úrazu. Přestože jsem dbal na to, aby se anténa dotýkala pouze na místě dvou kontaktů k tomu určených, přesto se mi celkový příjem zhoršil průměrně asi o jednu čárku. S anténkou se dá docela experimentovat, takže myslím, že to byl problém pouze v mém případě. Jako poslední jsem přidělával mikrofon. Ten je dost titěrný a těžko se silikonem oblepuje, je však umístěn v gumovém pouzdře a dá se celkem dobře zespodu nalepit sekundovým lepidlem přímo na desku.

Pokud máte vše na svém místě a vyzkoušeli jste úspěšně veškeré funkce telefonu, můžete ho dalšími vrstvami lepidla obrnit proti pádům a zatěsnit nežádoucí díry vzniklé při lepení. Já jsem například vytvořil jakousi ohrádku okolo osky vibračního motorku, aby se mohla volně otáčet. Dejte pozor, aby se vám vlivem tepla z nových vrstev nerozpustily vrstvy spodní, držící součástky na svých místech!





Pozor!!! Při oblepování klávesnice a baterky nezapomeňte na infra diody. Elegantním řešením by mohlo být implantování malé krytky z původního krytu telefonu.

Poznámka pro odvážné „hermetizátory“: mikrofon, a zvláště reproduktor, nezalepujte přímo! Měly by mít těsně nad sebou malou dutinku, aby zvuk mohl aspoň trochu rezonovat. Dutinku vytvoříte třeba tak, že malým hladkým kovovým plíškem (silikon na něm nedrží tak dobře jako na jiných materiálech) překryjete reproduktorek a celé to zalijete tavným silikonem. Plíšek pak opatrně vytáhnete a zbylý otvor dolepíte.

Výsledky

Podsvícení dostalo nový rozměr. Diody u kláves při psaní trochu svítí do očí, to je pravda, ale to je asi daň za to, jak krásně se v noci rozzáří celé zasilikonované tělo telefonu, prosvícené LEDkami displaye.





Telefon se stal celkově menším. Jeho původní rozměry byly 109 x 46 x 20 mm. Nově má jen 107 x 39 x 20 mm. U jiných telefonů se dá dosáhnout i větší miniaturizace, u C35ky například odstraněním anténky.

Silikonový povrch telefonu tak dobře neklouže jako ten z hladké umělé hmoty, to ztěžuje vytahování telefonu z kapsy, ale na druhou stranu dobře drží v zatáčkách na palubovce auta.

Doufám, že se Vám úpravy podaří podle Vásich představ a že Vám tento článek dá potřebnou inspiraci pro nadcházející podzimní večery. Budu také rád, když se svými výtvory pochlubíte a zašlete mi pár fotek na moji emailovou adresu uvedenou v záhlaví.

Všechny úpravy svého telefonu provádíte pouze a jenom na vlastní riziko, za vzniklé škody samozřejmě neodpovídáme :).
reklama