reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Náhradní díly pro Mercedes se budou vyrábět 3D tiskem

14.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Náhradní díly pro Mercedes se budou vyrábět 3D tiskem
Společnost Daimler, pod kterou spadá automobilka Mercedes-Benz, hodlá od září produkovat náhradní díly pro nákladní auta Mercedesu pomocí 3D tisku. Časem by takto měly být vyráběny díly i pro dlouho nevyráběné modely.
Další oblastí průmyslu, kam se rozšiřuje technologie 3D tisku, jsou automobily. Největším výrobcem 3D-tištěných dílů je společnost Daimler, která zahrnuje např. i slavný Mercedes-Benz. Právě pro nákladní auta této značky se budou od září vyrábět náhradní díly pomocí 3D tisku. Ze začátku bude k dispozici zhruba 30 dílů a půjde zejména o díly pro předchozí generaci řady Actros. Daimler chce co nejrychleji nabídku dílů rozšiřovat.


3D tisk dílů pro Mercedes-Benz


Výhody tohoto systému jsou jasné. Díly není třeba vyrábět ve speciální továrně a pak zdlouhavě a nákladně distribuovat do celého světa. Místo toho bude možné takový díl vyrobit lokálně v servisním centru, díky čemuž odpadnou i náklady na skladování a výstavbu skladů. Díl totiž bude vyroben vždy speciálně na objednávku jen tehdy, když bude potřeba. Poněvadž tisk nebude trvat dlouho a probíhá lokálně, bude také daný díl k dispozici velmi rychle, a to i tehdy, pokud půjde o nějakou "specialitku", jejíž sehnání by v dnešním systému trvalo třeba týdny.


Mercedes-Benz Actros


Pozitivní je to i pro životní prostředí, neboť odpadne již zmíněná doprava dílů přes celou zeměkouli nebo balení. Další výhodou je to, že se takto může rozšířit nabídka i na díly pro auta, která už dlouho nejsou vyráběna a produkce dílů pro ně je dnes velmi drahá kvůli omezenému množství vyrobených kusů. Už dnes Mercedes vyrábí pomocí 3D tisku okolo 100 tisíc prototypových dílů každý rok, takže má již bohaté zkušenosti s problematikou. Slibuje vysokou kvalitu dílů a splnění kvalitativních standardů na ně kladených. Využívá se technologie Selective Laser Sintering (SLS) a ze začátku se bude výroba týkat především nejrůznějších krytek, trubek a podobných plastových částí.

Zdroje: extrahw.com, daimler.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama