reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nano na druhou: VIA C4650 + Radeon R9 Nano

26.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Nano na druhou: VIA C4650 + Radeon R9 Nano
Společnost VIA se ohledně výkonu nemůže rovnat se společnostmi AMD a Intel, ale jde o důležitého výrobce, který už jako jediný další vyrábí procesory x86. Podívejme se na jeho nový model Nano C4650, jenž byl spojen i s grafikou Radeon R9 Nano.
VIA Nano E-C4650 je založen na již známé architektuře Isaiah a jedná se o malé 28nm CPU. Vyvinula jej konkrétně společnost Centaur Technologies, ale ta patří pod firmu VIA Technologies. Ta dostala v roce 2003 povolení Intelu, dle nějž může vyrábět procesory x86. Toto povolení platilo deset let, ovšem Intel pak dal firmě VIA následně tříletou lhůtu na to, aby si zařídila pokračování této smlouvy. VIA tak musí do konce příštího roku v tomto ohledu něco podniknout, jinak o procesory x86 přijde. Zatím o případné dohodě ale není nic známo.





Starší procesory VIA byly vyráběny 40nm technologií, ale jak už bylo řečeno, tento je 28nm a vyrábí jej TSMC. Nejde tedy v tomto ohledu o to nejlepší na trhu, ale i tak to je slušný posun. C4650 obsahuje čtyři jádra Isaiah podporující i moderní instrukční sady včetně AVX 2.0, a jedná se tak o první monolitické čtyřjádro firmy VIA, tedy jeden kus křemíku. Dřívější verze obsahovaly obvyklý slepenec dvou dvoujáder, což svého času využíval i Intel.

Každé jádro má k dispozici 64 kB L1 cache (32 kB instrukční a 32 kB datové) a sdílenou L2 cache o kapacitě 2 MB. Oproti starším "slepencům" jako VIA E L4700 je to v obou případech polovina, čili poloviční L1 i L2 cache. Podstatně se ale zvýšila pracovní frekvence, a to na 2 GHz. Je ale zřejmé, že díru do světa nám C4650 svým výkonem neudělá, jak ukazuje následující srovnání s výkvětem firem Intel a AMD. O to se ale VIA ani nesnaží.





Můžeme se ale podívat, jak C4650 šlape společně s kartou AMD R9 Nano ve hře Ashes of the Singularity:


Ten ukazuje, že procesor na nastavení "crazy" dokáže vymáčknout 10 FPS pod API DirectX 11 a v DirectX 12 se framerate zdvojnásobí. Pokud se ale nastaví o něco nižší detaily (konkrétně bez MSAA a TAA), už se dostaneme na 25 FPS. VIA tedy stále nemůže konkurovat AMD a Intelu, což je pro ni začarovaný kruh. Vedle těchto firem je o trpaslík, který nemá z prodejů svých procesorů dost financí na vývoj výkonných modelů a i její stávající procesory nejsou nejlevnější. VIA vždy spoléhala na to, že zájem vzbudí její úsporné modely na malých deskách Mini ITX (rovněž tento formát je jejím dítkem), ale společnosti AMD a Intel v posledních letech jí konkurují i v této oblasti i zde. Uvidíme tedy, zda v příštím roce bude mezi firmami VIA a Intel obnovena smlouva, či nikoliv.

Zdroj: wccftech

reklama