reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nanocoated Cathode Powders: lék na vybuchující baterie?

11.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Nanocoated Cathode Powders: lék na vybuchující baterie?
Vybuchující baterie Li-ion jsou problém, který nyní potrápil a ještě bude nějaký čas trápit především Samsung. Není tak divu, že se firmy snaží tento problém řešit a lékem na něj by mohl být Nanocoated Cathode Powders.
Problémy s vybuchujícím bateriemi poslaly celou řadu Galaxy Note 7 do křemíkového pekla a Samsungu zařídily rovněž pekelnou finanční ztrátu a nejhorší výdělek za poslední dva roky. Operační zisk mobilní divize šel dolů dokonce o 95 procent, takže firma by si teď jistě přála, kdyby byla na trhu technologie, jež by spolehlivě zabránila bateriím ve výbuchu.





Společnost Forge Nano uvádí, že Samsung se mohl skutečně těmto potížím vyhnout, kdyby jím použité baterie využívaly technologii Nanocoated Cathode Powders. Svou technologii propagoval u EETimes viceprezident firmy Dr. James Trevey, který uvádí, že ta především zvyšuje teplotní práh, po jehož překročení hrozí defekt a vzplanutí nebo rovnou výbuch baterií.





Forge Nano využívá jistý proces Atomic Layer Deposition (ALD), s jehož pomocí vytváří povlak na katodě, který je s ní chemicky spojen. Trevey se odvolává na nezávislé testy a výzkumy, v nichž se mělo prokázat, že takový povlak dokáže zabránit exotermické reakci. Na základě toho společnost Forge Nano získala od amerického Ministerstva energetiky 20 milionů dolarů na to, aby vývoj své technologie posunula dopředu. Plánuje si tak postavit podstatně větší továrnu na výrobu nanostrukturovaných materiálů, jež mohou posloužit jako prevence před nehodami různých typů baterií, jimž hrozí přehřívání a chemická nestabilita.

Zdroj: EETimes
reklama