reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA instaluje adaptér pro připojení Orionu k raketě SLS

14.8.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA instaluje adaptér pro připojení Orionu k raketě SLS
NASA se aktuálně připravuje na první mise v rámci programu Artemis, které budou zahrnovat rakety SLS a lodi Orion. A k jejich propojení potřebuje adaptér, který je právě instalován v Kennedyho vesmírném centru. 
První mise programu Artemis, čili Artemis I, by měla dle aktuálního plánu startovat v listopadu příštího roku. Prozatím tak stále ještě probíhají testy Green Run, které se týkají hlavního stupně rakety SLS se čtyřmi motory RS-25. NASA ale na nic nečeká a v Kennedyho vesmírném centru už připravuje loď Orion pro napojení na raketu. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Orion určený pro Artemis I poletí ještě bez posádky, takže poslouží pro otestování toho, co lidé na cestě k Měsíci zažijí, ostatně nikdo se k němu od roku 1972 nepodíval a lze si představit, že NASA bude zkoumat i vliv tak daleké cesty na zdraví posádky. 
 
 
NASA aktuálně pod Orion montuje speciální adaptér, který jej propojí s raketou SLS. Ta má i na vršku výrazně vyšší průměr, takže adaptér má kuželovitý tvar, nad ním máme servisní modul lodi a pak už na vršku sedí samotný Orion. 
 
Nepůjde ale o jediný adaptér, který propojí Orion s raketou SLS. Ona sama bude mít na svém vršku ještě jeden adaptér sedící na jejím stupni ICPS (interim cryogenic propulsion stage). S jeho pomocí bude loď vyslána na cestu k Měsíci a poté se od něj odpojí. Celek tak bude vypadat následovně. 
 
 
Lze také vidět, že samotný Orion je k servisnímu modulu připojen jen přes jakési vzpěry, takže aktuálně je prostor mezi těmito částmi volný. Právě to ale budou technici NASA řešit jako další úkol, čili tento prostor zakryjí pomocí panelů, jež ochrání různé elektrické i kapalinové vedení mezi oběma částmi. Poté také nainstalují rozkládací solární panely, které můžete vidět na obrázku nahoře a celý servisní modul bude poté obklopen ochranným krytem ze třech částí. Nakonec přijde na řadu ochranný kryt padákového systému lodi Orion. 
 
Zdroj: NASA


reklama