reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA má nové stránky ukazující aktuální záběry celé Země

8.2.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA má nové stránky ukazující aktuální záběry celé Země
Americká NASA provozuje satelit s nástrojem Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), který dokáže něco, co jiné satelity nemohou: zachytit Zemi najednou a v celé její kráse. Nyní se na fotografie můžeme dívat na zbrusu nových stránkách.
NASA Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC) tak není satelit, ale pouze nástroj na palubě satelitu NOAA DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) známém také jako GoreSat. Hluboký vesmír má v názvu proto, že se nepohybuje na oběžné dráze Země, ale je umístěn v prvním libračním bodě (L1) asi 1,6 milionů kilometrů od Země směrem ke Slunci.





Satelit se tak neustále nachází mezi Sluncem a Zemí, takže ji vždy vidí jako zcela osvětlenou a může sledovat díky její rotaci všechna místa s ohledem na její sklon. Zrovna v tomto období se tak fotoaparátu satelitu lépe vystavuje jižní polokoule, neboť i Slunce v zákrytu za ním na ni svítí zpříma, zatímco Evropa je viditelná ze značného úhlu.

Bod L1 je tak pro satelity s tímto účelem naprosto ideální, zatímco druhý librační bod je zase ideální pro satelity s teleskopy sledující okolní vesmír, jako bude už dostavěný JWST, neboť Země jim slouží jako velké stínítko.

DSCOVR byl vypuštěn do vesmíru v roce 2015 na palubě rakety SpaceX Falcon 9 a nyní nám může jeho EPIC posílat 4Mpix záběry, které pořizuje v 10 úzkých světelných pásmech od 317 do 780 nm, z nichž se pak mohou složit výsledné fotografie Satelit má také jiné nástroje, jako je Plas-Mag měřící sluneční vítr a předpovídající sluneční bouře a NISTAR zase měří intenzitu slunečního záření v infračerveném, viditelném a ultrafialovém spektru.

EPIC pořizuje jeden snímek každou hodinu od poloviny dubna do poloviny října a po zbytek roku je interval dvouhodinový. Nyní se můžeme díky novým stránkám NASA koukat na tyto záběry pohodlně v časové posloupnosti a využít také lupu pro zvětšení jednotlivých částí. Každý snímek si také můžete volně stáhnout.

Zdroj: NASA
reklama