reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: nové sankce neohrozí spolupráci s Ruskem na provozu ISS

25.2.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA: nové sankce neohrozí spolupráci s Ruskem na provozu ISS
Národní úřad pro letectví a kosmonautiku vydal prohlášení, že nové sankce vůči Rusku neohrozí spolupráci s agenturou Roskosmos na operacích spojených s Mezinárodní vesmírnou stanicí a spolupráce bude nadále pokračovat.
Kosmický program Mezinárodní vesmírné stanice bude podle vyjádření NASA pokračovat nadále ve spolupráci se všemi mezinárodními partnery včetně ruské Státní korporace pro kosmické lety Roskosmos. Toto prohlášení vydala NASA v návaznosti na nové sankce vůči Rusku kvůli vojenským útokům na Ukrajinu. 
 
Mezinárodní vesmírná stanice
 
Nové sankce budou i nadále umožňovat americko-ruskou spolupráci v oblasti vesmíru, takže bezpečný provoz Mezinárodní kosmické stanice nebude podle NASA ohrožen. Prohlášení prezidenta Joea Bidena ohledně omezení vývozu technologií do Ruska se přímo nezmiňovala o spolupráci NASA s Ruskem ve vesmíru a ani o kosmické stanici. Ředitel ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin ale už zveřejnil tweety, ve kterých předpokládal, že nové sankce naruší partnerství obou zemí i v oblasti vesmíru. 
 
"Chcete snad zničit naši spolupráci na provozu ISS? Pokud zablokujete naši spolupráci, kdo zachrání ISS před neřízenou deorbitací a pádem na USA nebo Evropu? Je tu také možnost pádu 500tunové konstrukce na Indii nebo Čínu. Chcete je tímto ohrozit? ISS nelétá nad Ruskem, takže všechna rizika jsou na vaší straně. Jste na ně připraveni?" psal Dmitrij Rogozin ve svých tweetech. Prohlášení NASA tedy naznačuje, že nové sankce prozatím nebudou narušovat mezinárodní spolupráci mimo naši planetu. 
 
Zdroj: space.com


reklama